30 odsto stanovnika Srbije je bezubo

30 odsto stanovnika Srbije je bezubo

Rezultati istraživanja pokazuju da polovina građana Srbije ne pere zube, dok svakom četvrtom fali više od deset zuba.

Zbog čega kod zubara idemo samo onda kada moramo? Šta znači pravilna higijena zuba?

Na ova pitanja u emisiji “150 minuta” Prve televizije odgovarao je stomatolog Miroslav Pekmezović.

“To nisu baš podaci za pohvalu. Istraživanje, koje je uradio Institut Batut 2018. godine, pokazuje da je 30 odsto naše populacije bezubo. Uglavnom su to pacijeni preko 65 godina, iz ruralnih predela i industrijskih sredina. Posledjnih desetak godina, međutim, tendencija je da ta lestvica ide i ka mlađoj populaciji”, kaže Pekmezović.

Stomatolog navodi da je sa higijenom zuba i usta veoma važno početi u ranijem periodu života, odnosno u dečjem dobu.

“Ta preventiva i adekvatna edukacija nas obučavaju i pomažu dalje u životu da higijena bude idealna. Tu, međutim, ima dosta faktora. Roditelji i trebalo da utiču na svoju decu i, kada se ta navika stekne, kasnije kroz život, redovna kontrola, sigurno će prevenirati neke ozbiljnije stvari, kao što je vađenje zuba”, ističe on.

Na pitanje šta je higijenski minimum koji bi svako trebalo da praktikuje, kada je zdravlje zuba u pitanju, Pekmezović kaže:

“Možemo da kažemo da je pranje zuba ujutru i uveče minimum. Posle svakog jela, sve ostatke od hrane koji su štetni za zube treba otkloniti pranjem zuba. Što se tiče tehnike pranje, dobro je poznato pravilo ‘odozdo na gore’. Moram izabrati adekvatnu četkicu koja će imati dosta gustih sintetičkih vlakana. Glava četkice mora da bude manja da bi zašla u sve te prostore. Sva ostala sredstva su pomoćna sredstva za higijenu: konac, pasta za zube, interdentalne četkice, tečnost za ispiranje zuba”, kaže stomatolog.

Izvor: B92