Afrička kuga sve bliže Srbiji

Afrička kuga sve bliže Srbiji

Zarazna bolest koja napada svinje, afrička kuga, sve je bliža Srbiji, prisutna je na teritoriji Rumunije gotovo godinu dana.

Od nedavno je registrovana i u Bugarskoj i Mađarskoj.

“Ja ne verujem u to. Držim ih čisto, ne puštam nikoga blizu svinja, samo ćerka i ja radimo i mislim da od toga neće biti ništa”, kaže Franciška Budai, paorka iz Sajana.

Francišku Budai iz Sjana nadomak Kikinde, kao ni ostale stočare Vojvodine, čini se da severnog Banata, potencijalna opasnost ne plaši, jer kako kažu, o svojim životinjama vode računa.

Afrička kuga sve bliže Srbiji
Ilustracija, Foto: Pixabay

“Imam te špecije i obavezno ne mesečno, ali bar jednom u tri meseca oprskam okolinu dezinfekujem i svinjce, imam kreč u prahu pa to bacim kad prodam i stavim ponovo prasice”, kaže Budai.

Iako za ljude ova bolest nije opasna, pogudna je za stočni fond jer joj leka, a ni vakcine nema.

Stopa smrtnosti obolelih jedinki je visoka, a samo sprečavanje kontakata između različitih grupa životinja, sprečava i njeno širenje.

“Takav je virus, takve su osobine, moje stručno mišljenje je da nije pitanje da li će, nego kada će doći i zato moramo biti spremni, što pre odreagovati”, ističe dr veterine Đorše Janku, epizootiolog Veterinarskog specijalističkog instituta Zrenjanina.

“Preduzete su sve mere u sprečavanju svih proizvoda životinjskog porekla, da se unose u državu Srbiju, to se radi na granicama, čime se praktično sprečava rano pojavljivanje ove bolesti”, kaže Nikola Luka, načelnik Severnobanastkog upravnog okruga

Advertisements

Starijim osobama preporučuje se manji kontakt sa domaćim svinjama, lovcima da dezinfikuju obuću i odeću nakon lova i obrate pažnja na ishranu životinja, a stanovništvu da povede računa o poreklu suhomsnatih proizvoda koje konzumira.

Izvor: B92