Ambasada SAD u Skoplju: Povećan rizik od terorizma u Severnoj Makedoniji

Ambasada SAD u Skoplju: Povećan rizik od terorizma u Severnoj Makedoniji

SKOPLJE – Ambasada SAD u Skoplju upozorila je na povećan rizik od terorističkih napada u Severnoj Makedoniji “inspirisanih ekstremističkom ideologijom”.

“Terorističke organizacije i pojedinci, inspirisani ekstremističkom ideologijom, imaju nameru da napadnu civile, uključujući američke građane koji putuju u inostranstvo”, objavljeno je juče na sajtu američke ambasade u Skoplju.

U saopštenju se navodi da teroristi sve više koriste “manje sofisticirane metode” za napad na grupe ljudi na javnim mestima, uključujući pištolje, vozila i hladno oružje.

Podsećajući da se teroristički napadi i drugi bezbednosni incidenti često dešavaju bez ikakvog upozorenja, ambasada poziva američke državljane da zadrže “visok novo budnosti”.

Ističe se i da ekstremisti sve više ciljaju ka tome da identifikuju i napadnu “lake mete” kao što su tržni centri i pijace, aerodromi, hoteli, klubovi i restorani, bogomolje, škole, parkovi i drugi javni javni događaji, poput sportskih takmičenja, političkih skupova, demonstracija….

Sprečen napad Islamske države u Severnoj Makedoniji

Ministarstvo unutrašnjih poslova Severne Makedonije sprovelo je juče akciju kako bi sprečilo napad Islamske države u toj zemlji, saopšteno je u Skoplju.

Makedonska policija ja akciju sprovela pošto je razmenila operativne informacije s “partnerskom zemljom” o planovima ekstremista za teroristički napad, kaže se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Severne Makedonije, prenosi RTS.

“U cilju ometanja terorističkog napada i ostvarivanja preventivne funkcije, Ministarstvo unutrašnjih poslova izradilo je plan mera i aktivnosti, obezbeđujući adekvatne naloge za njihovo sprovođenje. Nakon primljenih naloga na više lokacija na teritoriji zemlje izvršena su pretraživanja, oduzimanjem predmeta i uređaja povezanih s mogućim napadom.

Ministarstvo unutrašnjih poslova nastavlja sa sprovođenjem akcija, mera i aktivnosti na obezbeđivanju građana”, dodaje se u saopštenju.

Tanjug