Obeleženo 18 godina od bombaškog napada na autobus “Niš ekspresa” kod Podujeva

U Lapljem Selu kod Prištine obeleženo je 18 godina od zločina albanskih ekstremista počinjenog u selu Livadice kada je u bombaškom napadu na autobus “Niš ekspresa” poginulo 12 Srba, a više od 40 zadobilo teže ili lakše povrede.

Književnik Ratko Popović rekao je, nakon parastosa, da ovaj zločin, kao i zločini počinjeni na njivi u Starom Gracku kod Lipljana, ubistvo srpskih dečaka u Goraždevcu, Stolića u Obiliću, kao i svi drugi zločini čiji je cilj bio da se Srbi uplaše i proteraju sa Kosova i Metohije, ne sme biti zaboravljen.

On je poručio da zločini koje su Albanci, bez kazne, počinili nad Srbima moraju ojačati Srbe i stvoriti još veću veru u opstanak i očuvanje srpstva na prostorima Kosova.

“Ukoliko bi se ostvario cilj Albanaca da Srbi nestanu sa Kosova i Metohije bile bi uzaludne žrtve”, rekao je on, optužujući međunarodnu zajednicu da ćutanjem i stavljanjem u ladice predmeta o zločinima Albanaca nad Srbima pomažu etničkom čišćenju Kosova i Metohije.

Foto: Momčilo Trajković

Gradonačelnik Gračanice Srđan Popović rekao je da nema odustajanja od traganja za istinom i pravdom sve dok je Srba na Kosovu i Metohiji i dok je države Srbije.

“Žrtve ne smemo zaboraviti, kao što ne smemo prestati da tražimo da se naručioci i počinioci svih zločina počinjenih nad nedužnim narodom pronađu i izvedu pred lice pravde”, rekao je Popović.

On je dodao da međunarodna zajednica mora shvatiti da Kosovo nema budućnosti ukoliko se ne rasvetle zločini nad Srbima i ukoliko odgovorni ne budu izvedeni pred lice pravde.

Jelena Stojanović, sestra stradale Mirjane Dragović, preživela je napad na autobus “Niš ekspresa” u selu Livadice kod Podujeva.

Ona je rekla da iz godine u godine postaje svesna da je zločin u Livadicama bio usmeren na to da se Srbi zaplaše i nateraju na potpuno raseljevanje.

“Iako živim u nadi da će zločinci biti pronađeni, sve više verujem da će zločin u Livadicama ostati nerasvetljen”, navela je ona.

Aktiviranjem mine na magistralnom putu 16. februara 2001. godine u selu Livadice kod Podujeva dignut je u vazduh prvi autobus iz konvoja kojima su raseljeni Srbi sa Kosova i Metohije u pratnji Kfora išli na Zadušnice u Gračanicu.

Na mestu eksplozije poginulo je 10 ljudi, a još dvoje je podleglo povredama kasnije.

U napadu na autobus “Niš ekspresa” poginuli su Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Nebojša, Snežana i Danilo Cokić, Veljko Stakić, Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić i Dragan Vukotić.

Najmlađa žrtva nerasvetljenog zločina u Livadicama je dvogodišnji Danilo Cokić.

Jedini osumnjičeni za napad na autobus “Niš ekspresa” bio je Fljorim Ejupi, koji je 2008. godine osuđen na 40 godina zatvora, ali je odlukom Apelacionog suda Kosova 2009. godine oslobođen zbog navodnog nedostatka dokaza.

Osim Ejupija, za napad na autobus “Niš ekspresa” bili su uhapšeni Ćelji Gaši, Avdij Behljulji i Jusuf Veljiju, koji su oslobođeni, takođe, zbog navodnog nedostatka dokaza.

Euleks je 2009. godine pokrenuo novu istragu, ali je 2013. obustavio i predmet arhivirao, uz mogućnost da će biti aktiviran ukoliko budu pronađeni “odgovarajući dokazi”.

Izvor: N1