Angela Merkel: Tri uslova za Veliku Britaniju

Nemačka kancelarka Angela Merkel poručila je da bi Evropska unija mogla doneti odluku o dužem roku za Bregzit od onog koji traži britanska vlada, ali bi bila dovoljno fleksibilna i da dopusti Bregzit „vrlo brzo“ ako London odobri sporazum o povlačenju, navodeći da za Britaniju postoje tri uslova.

Lideri EU sastaće se danas u Briselu kako bi razmotrili zahtev britanske premijerke Tereze Mej da se Bregzit odloži do 30. juna.

Ako produženje roka ne bude odobreno, Britanija u petak rizikuje da izlazak bez dogovora. Bregzit bez reda „nije u našem interesu“ rekla je Merkel nemačkim parlamentarcima, renao si AP.

Definitivan kraj za Angelu Merkel! Drastičan pad evra u sekundi
Pixabay

Ona je navela da je rezultat razgovra u sredu u Briselu mogao biti i „duže produženje od onoga koje je tražila britanska premijerka, ali mi ćemo oblikovati taj prdužetak tako da, kad god Britanija prihvati sporazum o povlačenju, može to uraditi vrlo kratko nakon toga „sa dvogodišnjim prelaznim periodom“. Merkel, kako navodi AP, nije precizirala koliki bi tačno mogao biti dodtni rok. Nemačka kancelarka postavila je tri uslova za verovatno odlaganje odlaska Britanije iz Evropske unije.

Merkel se danas obratila nemačkim parlamentarcima, nekoliko sati pre sastanka lidera EU u Briselu na kome će se odlučivati o zahtevu Velike Britanije za odgodu trenutnog roka koji ističe u petak naveče.

Advertisements

Merkel je rekla da EU ima „očekivanja“ Britanije. Ona je naglasila kako institucije EU moraju biti u stanju da nastave „besprekorno“ funkcionisanje, a da Britanija mora da sprovede izbore za Evropski parlament krajem maja. Ona je dodala da takođe mora postojati „spremnost da se konstruktivno učestvuje u donošenju odluka“, navodi AP.

Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *