Atlantida konačno pronađena?

Legenda kaže da je more potopilo ostrvo Atlantidu potopilo u jednom danu i noći – i od tada ono je zauvek ostalo izgubljeno unutar Zemlje… Ipak, sada se pojavila još jedna u nizu teorija koja, navodno, otkriva pravu lokaciju izgubljenog grada.

Atlantida konačno pronađena?
Screenshot

Izgubljeni grad Atlantida godinama unazad predstavlja jednu od najvećih misterija. Nakon brojnih tvrdnji o mitskom ostrvu, sada teoretičari zavere tvrde da su pronašli tačnu lokaciju navodeći da je ona bila sve vreme pred nama, piše britanski Miror.

Predanje o Atlantidi potiče od grčkog filozofa Platona, čije knjige datiraju otprilike oko 360. pre nove ere. Prema pričama, koje su danas postale legenda, ostrvo Atlantida potonulo je u more u jednom danu i noći, izgubljeno je zauvek, pošto su bogovi kaznili ljude zbog njihove oholosti.

Teoretičari zavere su dugo tražili lokaciju mitskog grada, sa pretpostavkama da je možda reč o ostrvima Santoriniju, Siciliji, Malti, Kritu ili Kipru.

Međutim, na kanalu Brajt insajt (Bright Insight) na Jutjubu pojavila se nova teorija prema kojoj jedno mesto u afričkoj pustinji Sahari ima veliku sličnost sa poznatim detaljima o Atlantidi koji su pisani hiljadama godinama unazad.

Rišat struktura, poznata kao Oko Sahare, nalazi se u gradu Ouadane u zapadnoj Mauritaniji.

Smatrano je da je bizaran, kružni oblik nastao nakon udara asteroida, ali ne postoje pouzdani dokazi koji bi dokazali da je to istina.

Ipak, naučnici su smatrali da struktura mora biti prirodna pojava… Ali to nije nužno onako kako se čini, ako se veruje u teoriju Brajt insajta (Bright Insight).

Platon je u svojim tekstovima naveo da je Atlantida uništena 11600 godina pre nove ere, što odgovara vremenu teorije “mlađi drijas” koja sugeriše da je udar komete izazvao ledeno doba.

Ali slučajnosti se ne završavaju ovde.

Prema Brajt insajtu, struktura Rišat ima spoljni prečnik kruga od 23,5 km. U Platonovim zapisima, Atlantida je imala 127 stadijuma, što bi danas iznosilo 23,49 km.

Platon je takođe opisao Atlantidu u svojim tekstovima sledećim rečima: “Postojale su alternativne zone mora i kopna koje su se okruživale, postojale su dve zemlje i tri vode.“

Advertisements

Opis je veoma sličan sa izgledom Rišat strukture, kada se gleda sa satelita.

B92