AUSTRIJA NA KOLENIMA “Nemamo plan u slučaju prestanka isporuke ruskog gasa”

Obustava isporuke ruskog gasa bila bi „ozbiljan udarac“ za dobrobit austrijskog naroda jer ugrožava oko 300.000 radnih mesta, objavio je list Kronen cajtung pozivajući se na Savez austrijskih industrija.

Prema rečima predsednika federacije Georga Knila, skoro cela prehrambena industrija zavisi od snabdevanja „plavim gorivom“. Proizvodnja čelika takođe zahteva ogromne kapacitete, rekao je on, napominjući da će i druge industrije biti ozbiljno pogođene, prenosi Raša Tudej.

Austrijska vlada nema plan u slučaju prestanka isporuke gasa iz Rusije, rekao je Knil, a citirao list. Kabinet navodno polazi od toga da „ne bi trebalo da bude hladno ni u jednom stanu“.

Knil je rekao da bi vlasti prvo mogle da prekinu gas preduzećima u zemlji, što predstavlja veliku zabrinutost za vlasnike preduzeća u zemlji.

Advertisements

On je istakao da opasnost vidi ne toliko u tome što bi Rusija mogla da „zatvori slavine“, koliko u odluci Evropske unije da prestane da uvozi ruski gas. Blok se ranije obavezao da će napustiti fosilna goriva do 2040-2050.

U međuvremenu, austrijski energetski gigant OMV sprema se da otvori račune u rubljama u ruskoj Gasprombanci za plaćanje isporuke gasa, javljaju mediji. Kompanija je saopštila da sledeća uplata treba da dospeva ovog meseca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *