Bećirović: Vučić faktor mira i stabilnosti u regionu

Srbija trenutno nije zainteresovana za služenje ruskim interesima, a Vučić je faktor mira i stabilnosti u regionu, bez obzira kako se to činilo, s obzirom na to da srpska opozicija deli znatno radikalnije stavove, smatra Zijad Bećirović, direktor Instituta IFIMES iz Ljubljane.

Bećirović je za televiziju Hayat naveo da zbog toga “ne bi bilo dobro da dođe do promene vlasti na predstojećim predsedničkim izborima, a da činjenica da je Srbija ostavila otvoren vazdušni prostor sa Rusijom govori o balansiranju Beograda sa Istokom i Zapadom”.

“Američka administracija je podržala glasanje Srbije za rezoluciju o Ukrajini u Generalnoj skupštini UN. To je jedan od signala Vučiću”, kaže Bećirović.

Opomena Hrvatskoj

U tom smislu, kao posebnu poruku Hrvatskoj i njenim dogovorima ispod stola sa Moskvom Bećirović smatra nedavni pad drona iz Ukrajine.

“Pad drona u Hrvatsku je opomena Zagrebu zbog tajnih dogovora sa Rusima. Time im se želelo ukazati na potrebu čvršće saradnje u NATO. Rusiji su ključni izlazi na more, a Hrvatska je u tome bila strateški partner”, mišljenja je Bećirović.

Advertisements

Govoreći o potencijalnom širenju ruskog uticaja na Zapadni Balkan, direktor Instituta iz Ljubljane smatra da to toga neće doći.

“BiH nije na meti Rusije. Trenutno je cilj Moskve da obnovi granice nekadašnjeg Sovjetskog Saveza. Zbog toga Balkan nije u ruskom fokusu. Promene koje će uslediti posle ukrajinske krize biće dalekosežne. Ona može biti pozitivan podsticaj za rešavanje političke situacije u BiH. Kod god misli da ovde može ostvariti neke ciljeve putem rata, vara se. Otpor Ukrajinaca pokazuje da to nije moguće”, navodi Bećirović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *