Privredni analitičar Nikola Tizić: Nemamo problem sa inostranim faktorom koliko sa unutrašnjim opozicionim faktorom kome smeta i to što Srbija trenutno ne trpi nestašicu i glad i što je to zasluga predsednika Vučića!

Imajući u vidu globalnu krizu čije posledice najviše trpi ekonomija svet se suočio sa sveopštom panikom po pitanju sigurne ekonomske egzistencije. Kakvo je realno stanje stvari i kakav je stvaran položaj Srbije danas razgovarali smo sa privrednim analitičarem Nikolom Tizićem. Intervju koji je privredni analitičar Nikola Tizić dao za Embargo.rs prenosimo u celosti.

BM: Gospodine Tizić, pre svega izuzetno nam je zadovoljstvo što ste pristali da date intervju za naš portal. Počećemo od pitanja koliko je, prema Vašem mišljenju teška ekonomska situacija na globalnom nivou?

Nikola Tizić: Zadovoljstvo je moje, hvala Vama. Što se tiče globalne situacije ona je veoma zategnuta i veoma teška, uzimajući u obzir kompletnu priču dešavanja u Ukrajini. Evropa je u velikom problemu a zemlja koja je u najvećem problemu je Nemačka i mišljenja sam da će biti u još većem problemu ako se odluči za dalje sankcije prema Ruskoj Federaciji. Nemačka kupuje gas u količinama od 55% od Ruske Federacije, 40% samih derivata što se tiče nafte, goriva i samog benzina. Može da se vrlo brzo dogodi, ukoliko rukovodstvo u Berlinu odluči da pooštri sankcije Moskvi da veoma brzo ostanu bez grejanja, bez goriva…već sada je ugroženo 300 000 radnih mesta, može se desiti da cela privreda u Nemačkoj stane. Ni ostale zemlje na Starom kontinentu nisu u boljoj poziciji a sam primer Nemačke kao motora pokretača EU jasno pokazuje koliko je štetna konfrontacija evropskih zemalja sa Rusijom kao zemljom koja predstavlja ugaoni kamen normalnih svetskih ekonomskih tokova.

BM: Koliko je Srbija snažna da se odupre svemu ovome u ekonomskom smislu i šta raditi ako zaista bude izostavljen dotok gasa preko Bugarske?

Nikola Tizić: Srbija u narednih, otprilike tri do šest meseci nije ugrožena ni po kakvom ekonomskom pitanju. Što se tiče samih energenata, mišljenja sam da su male šanse da Bugarska obustavi isporuke gasa. Generalno gledajući, šanse su izuzetno male da se Bugarska odluči na korak zaustavljanja isporuke energenata. Jedino što je realnost jeste da će cene da rastu što je neminovnost, ali ono što znam pouzdano jeste da nestašice za Srbiju neće biti, nećemo ostati bez gasa i Srbija je dovoljno snažna da izdrži novonastalu situaciju. Što se tiče Bugarske, začkoljica koja se provlači jeste šta će da se desi, tranša za plaćanje gasa je sledeće nedelje a taj ugovor koji oni imaju potpisan sa Rusima je u dolarima, ostaje da se vidi šta će biti po tom pitanju.

BM: Koliko inostrani mediji utiču da podgreju histeriju ljudi plašeći ih da je sve manje namirnica na rafovima?

Nikola Tizić: Odlično pitanje. Mislim da mi nemamo toliki problem sa inostranim faktorom već sa unutrašnjim, opozicionim faktorom koji širi dezinformacije. Naravno da smo svi bili svesni da će cene da skoče, nafta i energenti su berzanski artikli tako da ako cena na berzi skoči, skočiće cena i kod nas. Ali, opet, zahvaljujući odgovornoj politici Vlade i predsednika Srbije gospodina Aleksandra Vučića, građani Srbije mogu biti mirni jer smo jedna od retkih zemalja trenutno u svetu kojoj ne manjka ničega, ponajmanje ne osnovnih životnih namirnica.

BM: Obzirom da Srbija nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji, koliko je realno da strani obaveštajni faktor učestvuje u lažnim dojavama o bombi koje su aktuelne prethodnih dana i koliko to šteti našoj avio kompaniji u ekonomskom smislu?

Nikola Tizić: Koliko sam upoznat po pitanju tog slučaja radilo se o anonimnim prijavama koje su se ispostavile kao lažne, hvala Bogu što je tako i što niko nije povređen. Specijalne policijske snage koje su zadužene za borbu protiv terorizma su utvrdile da se radi o lažnim dojavama. Ono što je činjenica i što mnogima smeta jeste što smo mi jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji i naši unutrašnji faktori kojima smeta jaka Srbija gledaju na svaki mogući način da naštete , ne samo avio kompaniji već i državi. Unutrašnji faktor potpomognut inostranim obaveštajnim agenturama ne miruje, ali sam siguran da je država jača od bilo koga ko pokuša na bilo koji način da osujeti mirnodopsku, prosperitetnu i prema svima prijateljsku politiku kojom se rukovodi pre svega predsednik Republike Srbije, gospodin Aleksandar Vučić.

BM: Može li Srbija, baš kao u vreme Korone, kada je snadbevala vakcinama i druge zemlje, sada, kada je na sceni “ekonomski rat“ da bude neko ko ima potencijal da “hrani Evropu?“

Advertisements

Nikola Tizić: Suviše smo mali da bi hranili celu Evropu, ali sigurno znam da predsednik naše države neće dozvoliti da nijedna zemlja u regionu trpi glad. Sigurno znam da će to biti ispoštovano jer su to reči Aleksandra Vučića koji je oduvek prvi hitao u pomoć svakome kome je potrebna pomoć. Svi u regionu treba da znaju da sve ono što predsednik Vučić obeća to će biti realizovano i Srbija je kičma ekonomskog života ovog dela Evrope, što mnogima izuzetno smeta, posebno domaćim “narikačama za inostrani račun“. Šef naše države je pokazao koliko je veliki lider koji, na jedan evropski, civilizovan način rukovodi interesima koji su uvek na opšte dobro kako srpskog naroda tako i onih u okruženju.

Razgovarao: Bojan Milić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *