Boban Jovanović: Hitno formirati Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Republika Srbija je Država koja može da se pohvali mozaičnom slikom različitosti nacija, kultura i vera na svojoj teritoriji. Međutim, čini se da, i pored svih napora i rada, Srbija, danas, ne može da se pohvali zavidnim nivoom poštovanja ljudskih i manjinskih prava. Danas imamo realnost da je u Bujanovcu formirana vlast na lokalnom nivou koja je apsolutno isključila Srbe iz političkog delovanja! Prvi put posle 18 godina u ovoj opštini na jugu Srbije je formirana jednonacionalna vlast koju čine četiri albanske partije! Srbi su, blago rečeno, šokirani ovakvim postupkom i činjenicom da u sopstvenoj Državi budu isključeni iz institucionalnog delovanja jedne lokalne zajednice. Na ovu temu smo razgovarali sa Bobanom Jovanovićem, predsednikom Unije MOST koji je za naš portal rekao sledeće:

Boban Jovanović, predsednik Unije MOST

-Mi moramo da se sistemski i sistematski bavimo problemima poštovanja ljudskih prava! Unija MOST traži da se u okviru nove Vlade oformi jedno Ministarstvo za ljudska i manjinska prava koje bi u delokrugu svog delovanja imalo zadatak da rešava krucijalne probleme sa kojima se naše društvo susreće na ovom polju. Primer Bujanovca je kao grom iz vedra neba došao kao opomena i upozorava da nam se ovakva situacija može desiti bilo gde u Srbiji gde predstavnici manjina čine većinu u tim sredinama! Svi građani i građanke Republike Srbije, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost, znaju da je ova Država jedina koju imamo i moramo zajedničkim snagama usmeriti energiju ka njenom prosperitetu! Rekao je Jovanović i dodao:

Advertisements

-Programski ciljevi Unije MOST sadrže poštovanje ljudskih i manjinskih prava kao okosnicu svoga delovanja-upravo zbog toga razumemo probleme koji se tiču ovog domena našeg društva i smatramo da bi formiranje jednog posebnog Ministarstva koje bi se bavilo ovim bio pun pogodak! Zaključio je Jovanović

Izvor: Balkanska

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *