Boško Obradović: Vučićev boravak na Kosovu 9. septembra je samo još jedna predstava

Boško Obradović: Vučićev boravak na Kosovu 9. septembra je samo još jedna predstava

 

Lider Dveri Boško Obradović kaže za “Blic” da je ulazak u Savez za Srbiju dobra odluka, a saradnja među članovima korektna. Obradović, takođe, ocenjuje da “Srbija nema vremena da trpi lošu vlast”, kao i da je potrebno strateški pristupiti opstanku Srba na KiM.

Boško Obradović: Vučićev boravak na Kosovu 9. septembra je samo još jedna predstava
Youtube

Kako vam se čini saradnja u Savezu za Srbiju, vaš ulazak je podigao mnogo prašine?

– Saradnja je vrlo korektna, a to pokazuje i niz uspešnih zajedničkih tribina koje smo imali u avgustu u Šapcu, Kraljevu, Užicu i Zrenjaninu. S obzirom na to da je u igri nešto važnije od svakog od nas, a to je Srbija, spremni smo da budemo otvoreniji jedni prema drugima i to je dobro za Srbiju. Jer atmosfera koju je stvorio Vučić, u kojoj treba da se mrzimo, klevećemo i ne razgovaramo ako mislimo drugačije o nekim stvarima, ne može nikome doneti dobro.

Da li je to neprirodan Savez jer na mnoge stvari gledate potpuno drugačije?

– Čudi me kako niko ne pita da li je neprirodno to što u Vladi sede, recimo, Popović, Vulin i Ana Brnabić, koji zastupaju potpuno različite stavove. Kada je Savez u pitanju, čini mi se da smo svi svesni stanja u zemlji i jedne nenormalne političke atmosfere, i to nas je nateralo da se zapitamo šta je važnije – normalna Srbija, Srbija koja živi, ili naše razlike i sujete. Izabrali smo ovo prvo.

Recimo, Saša Janković nije hteo da uđe u Savez zbog vas?

– Mislim da nema potrebe da komentarišem postupke Saše Jankovića.

Kakvo je vaše rešenje za Kosovo, da li Srbija ima vremena za zamrznuti konflikt i nerešavanje ovog pitanja u skorijem periodu?

– Srbija više nema vremena da trpi lošu vlast. A za očuvanje dela svoje teritorije, na kom se nalaze ogromna prirodna i kulturna bogatstva, uvek ima vremena. Potrebno je ne odstupati od Rezolucije 1244 i vratiti pitanje imovine i zločina počinjenih u pogromu nad Srbima u prvi plan, ali ne u prvi plan u pregovorima u okviru EU, već u razgovorima u okviru SB UN. Potrebno je, takođe, strateški pristupiti održivom opstanku Srba na prostoru KiM – obezbediti pomoć za mlade bračne parove koji žele da tamo zasnuju porodicu, stipendirati studente…

Šta očekujete od Vučićevog boravka na Kosovu 9. septembra?

– Nažalost, još jednu predstavu.

Kako gledate na to što se ta poseta naziva Vučićevim Gazimestanom?

– To samo potvrđuje moju prethodnu opasku. Nije učinjeno ništa da se pronađe ubica Olivera Ivanovića, budžet Kancelarije za KiM je sveden na minimum i ona deluje kao kancelarija za pomoć dijaspori, srpske institucije su ugašene, a na sve to imamo samo predstave – ofarbani voz, pobede od 5:0, orvelovska telefonska obraćanja predsednika Srbima sa KiM, i sada ovu posetu.

Vaš tvit u kome pozivate oficire na hapšenje je okarakterisan kao poziv na puč. Ne čini li vam se u najmanju ruku da je takva ideja neprimerena?

– Ne čini li se i vama i čitaocima da je optužba za pozivanje na puč i moje hapšenje neprimerena i preterana? Ja sam pozvao na poštovanje Ustava, odnosno na to da institucije ispitaju i reaguju na kršenje Ustava od strane predsednika, a nikako na delovanje vojske i policije mimo zakona i Ustava, što je karakteristika puča.

Ponosan na Dveri u Majdanpeku

Jedni ste od retkih iz opozicije koji učestvuju na izborima u Majdanpeku? Kakva su vaša očekivanja i šta to govori o ostatku opozicije?

Advertisements

– Naši ljudi u Majdanpeku su odlučili da se suprotstave aktuelnoj vlasti bez obzira na teške uslove i ja sam ponosan na njih. Sama činjenica da su uspeli da za samo dva dana skupe potpise, da nam je nosilac liste dr Marko Radulović, neko koga svi znaju kao savesnog lekara i dobrog čoveka i da listu podržava dosta mladih ljudi, za mene je već pobeda.

Izvor: Blic/ Marko Tašković