Brnabić pozvala članove Radne grupe da iznesu primedbe na Nacrt medijske strategije

Premijerka Ana Brnabić pozvala je danas članove Radne grupe za izradu medijske strategije da do kraja meseca iznesu “sve svoje primedbe” na nacrt tog dokumenta, kako bi uz mišljenje Evropske komisije “finalizovali predlog” koji će biti upućen Vladi na usvajanje.

U pismu, kako prenosi Udruženje novinara Srbije (UNS), traži se da zbog “činjenice da su pojedini članovi Radne grupe izrazili zabrinutost zbog određenih izmena u nacrtu dokumenta”, novinarska i medijska udruženja i članovi Radne grupe ukažu na osnovne nedostatke tog dokumenta.

“Ideja je da, sa svojim timom, u potpunosti razumem koje su vaše najveće zamerke, kako bi ubrzali dalji rad nakon dobijenog mišljenja Evropske komisije”, navodi se u pismu Brnabić.

Ona je, kako navodi UNS, istakla da Medijska strategija “neće biti upućena Vladi”, dok sa tekstom ne budu upoznati članovi Radne grupe i predstavnici medijskih i novinarskih udruženja. U pismu se navodi da je nacrt, nakon javne rasprave, upućen 17. maja Evropskoj komisiji, čije se mišljenje očekuje do kraja jula.

Krajem maja, novinarska udruženja, Savet za štampu i nevladine organizacije negodovale su zbog toga što je tekst Nacrta medijske strategije koji je objavila Vlada nakon javne rasprave bitno izmenjen u odnosu na verziju koju je usaglasila Radna grupa, a da njeni predstavnici nisu o tome obavešteni, čime je „obesmišljen rad medijske zajednice“.

Mnogi predlozi tokom javne rasprave izbačeni iz Nacrta

Najznačajnije izmene se, kako je navedeno, odnose na Regulaciono telo za elektronske medije (REM) i Savet za štampu. Novinarska udruženja su tada istakla i da mnogi korisni predlozi upućeni tokom javne rasprave nisu ubačeni u tekst Nacrta medijske strategije. Udruženje novinara Srbije (UNS) je saopštilo da su izmene teksta neprijatno iznenađenje, pogotovo imajući u vidu da je premijerka Ana Brnabić obećala da će Radnu grupu upoznati s eventualnim izmenama pre zvaničnog objavljivanja i slanja Nacrta strategije Evropskoj komisiji na mišljenje.

U toj verziji Nacrta koji govori o nezavisnosti REM-a, bile su navedene, između ostalog, i sledeće mere: „utvrđivanje jasnih kriterijuma za izbor članova REM-a, utvrđivanje mehanizama pomoću kojih se obezbeđuje finansijska nezavisnost Regulatora, utvrđivanje plana monitoringa pružalaca medijskih usluga“.

Ovakva rešenja Građanske inicijative su označile kao „opšte mere Vlade“ iz kojih se ne vidi namera da se suštinski promene uočene slabosti u radu ovog regulatornog tela“.

I Upravni odbor Saveta za štampu negodovao je zbog izmena Nacrta strategije jer je, kako je navedeno, iz njega sada izbačen Savet za štampu čiji je zadatak da prati poštovanje Kodeksa novinara Srbije u štampanim i onlajn medijima, kao i da rešava žalbe pojedinaca na sadržaje štampanih medija.

U odeljku o poboljšanju bezbednosnih, socio-ekonomskih i profesionalnih uslova za rad novinara i medijskih radnika, u Nacrtu Medijske strategije, za razliku od predloga Radne grupe, ubačeno je da je potrebno definisati pojam cenzure i „mapirati sve aktere od kojih cenzura dolazi“, kao i „pojam pritiska na medijske radnike i uređivačku politiku“. Ova mera, međutim, nije detaljnije obrazložena.

Advertisements

Na to su konkretno upozorili predstavnici Medijske koalicije, koji smatraju da je takvo definisanje cenzure „naročito opasno“ jer, kako su ocenili, ostavlja mogućnost pronalaženja novih metoda za cenzuru koji neće biti obuhvaćeni zakonom.

Izvor: Insajder

Advertisements

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *