Brnabić: Ubistva novinara RTS-a treba da se stidi većina zemalja koja priča o slobodi medija

Brnabić: Ubistva novinara RTS-a treba da se stidi većina zemalja koja priča o slobodi medija

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je ubistvo 16 novinara RTS-a tokom NATO bombardovanja “varvarsko delo” kojeg treba da se stidi većina zemalja koje sada pričaju o slobodi medija.

“Pre 20 godina, mnogi od tih koji nas danas podučavaju o slobodi medija, nemilosrdno su, sa razdaljine od desetina kilometara, sa bezbedne udaljenosti za njih, uputili projektile na jedan medij”, rekla je Brnabić na otvaranju dvodnevne međunarodne konferencije “Kraj nekažnjivosti za zločine protiv novinara” koju povodom 20. godišnjice NATO bombardovanja zgrade Radio-televizije Srbije organizuju Udruženje novinara Srbije (UNS)i RTS.

Brnabić: Ubistva novinara RTS-a treba da se stidi većina zemalja koja priča o slobodi medija. ...

Brnabić je kazala da suđenje onima koji su naredili i bombardovali zgradu RTS-a “nažalost, neće nikada biti održano”.

“Suđenje neće biti održano, zato što je jedna propaganda, koja je bila, a i danas jeste, jača, tu zgradu, te ljude, taj medij, proglasila za propagandu i, samim tim, legitimnu metu”, kazala je Brnabić.

Ona je istakla da je Srbija nakon tog zločina, uradila neke stvari koje omogućavaju da “sami sa sobom budemo koliko toliko u miru”.

“Mi jesmo nekoga osudili jer nije evakuisao zaposlene iz RTS. Mi smo nedavno, osudili one strukture, u samoj državi, koje su ubijale zbog reči i mišljenja”, navela je Brnabić.

Ona je rekla da ne postoji nijedno opravdanje za bombardovanje RTS-a.

“Bombama ste odgovorili na TV program”, dodala je Brnabić.

Brnabić je navela da živimo u svetu u kojem “zločine definiše politika” i u kojem su od pravde, često “mnogo važniji interesi i novac”.

Bujošević: Želimo da se imena stradalih novinara sete sva novinarska udruženja u svetu

Generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević rekao je danas, prilikom obeležavanja 20 godina od ubistva 16 radnika RTS-a, da će ta medijska kuća i dalje pokušavati da se njihova imena nađu na listi Komiteta za zaštitu novinara.

“Želimo da se njihovog imena sete sva novinarska i tv udruženja u svetu”, rekao je Bujošević, na otvaranju konferencije “Kraj nekažnjivosti za zločine protiv novinara” koju, povodom 20. godišnjice NATO bombardovanja zgrade Radio-televizije Srbije, organizuju Udruženje novinara Srbije (UNS) i RTS.

Bujošević je podestio da je Amnesti Internešnal (AI) osudio taj zločin, ali da Komitet za zaštitu novinara ne želi da njihova imena budu upisana na listu novinara.

On je rekao da bi to bilo “ljudski i profesionalno” i da veruje da će to skup podržati.

“RTS će stalno ponavljati da niko nema pravo da ubija novinare i da mediji ne mogu da budu legitimni vojni cilj, bez obzira koliko se moćnima i bahatima ne sviđa to što oni objavljuju”, rekao je Bujosević.

On je rekao i da ne veruje da je vrh RTS-a sam odlučivao o sudbini zaposlenih u toj medijskoj kući i da se zna ko je to radio, ali da nema dokaza.

Bujošević je rekao da je nerazumljivo to što haški sud nije procesuirao ubistvo radnika RTS-a, jer je osnovan da se bavi ratnim zločinima.

Predsednik UNS-a Vladimir Radomirović rekao je da će to Udruženje podržati inicijativu koju je predložio Bujošević.

“Na nama je da otkrijemo punu istinu šta se dešavalo sa sudbinama svih stradalih kolega novinara i ko je za to odgovoran”, kazao je Radomirović.

Džeremi Dir: Nekažnjivost za ubistvo novinara RTS-a ima posledice širom sveta

Zamenik generalnog sekretara Međunarodne federacije novinara Džeremi Dir izjavio je danas da je ubistvo 16 novinara RTS-a tokom NATO bombardovanja “nezapamćeno kršenje međunarodnih propisa” i da će nekažnjivost koja je usledila imati posledice i šire od Balkana.

“Osuđujemo bombardovanje i podržavamo porodice u traženju pravde za žrtve koje su pale u ratu propagande. Sećamo se tih 16 žrtava i svih ostalih žrtava koje su pale u pokušaju da se ućutkuju mediji”, rekao je Dir na otvaranju konferencije “Kraj nekažnjivosti za zločine nad novinarima” koju, povodom 20. godišnjice NATO bombardovanja zgrade Radio-televizije Srbije, organizuju Udruženje novinara Srbije i RTS.

Dir je dodao da se argumenti koje je tada koristio NATO, danas koriste širom sveta.

On je kazao da nekažnjovost tih ubistava vodi daljem nasilju, jer nema odgovornosti, kao i da bez političke volje nećemo imati novinare koji će se osećati bezbedno da slobodno govore.

“Političari i lideri treba da se suzdrže da prete novinarima i da ih kritikuju”, kazao je Dir.

On je kazao da je neophodno postojanje Konvencije o bezbednosti novinara.

Advertisements

Brnabić: Ubistva novinara RTS-a treba da se stidi većina zemalja koja priča o slobodi medija

Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *