Čepurin: Rusija se preporodila kao ptica Feniks

Danas Rusi slave Dan narodnog jedinstva. Istorija ovog praznika je vezana za događaje na početku 17. veka, kada su se ruski ljudi ujedinili i uspeli da izdrže pritisak poljskih intervencionista, navodi u autorskom tekstu ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin.

Čepurin: Rusija se preporodila kao ptica Feniks
Aleksandar Čepurin

Jedinstvo naroda je omogućilo da Rusija preživi najteže periode u svojoj hiljadugodišnjoj istoriji, da se država preporodi i tada kada su neprijatelji govorili da je za nju sve već propalo. Kao ptica Feniks, Rusija se preporodila i u poslednjoj deceniji. Danas mi težimo ka tome da odamo počast svim dostojanstvenim sinovima Rusije.

I nije toliko važno da li su oni bili za „bele“ ili za „crvene“. Važno je da su oni bili za Rusiju i njen narod.

Siguran sam da je smisao ovog praznika veoma blizak Srbima. Nije slučajno da za nacionalnu krilaticu Srbija ima ove reči Svetog Save: „Samo sloga Srbina spašava“, dok druga strofa srpske himne sadrži stihove: „Nek na srpstva blista grani bratske sloge zlatan plod“.

U naše vreme odnosi između Rusije i Srbije su na visokom nivou. Sa jedne strane, imamo mnogovekovnu tradiciju prijateljstva i bratstva, a sa druge, veoma bliske interese na današnji dan i ogromne mogućnosti vezane za budućnost. U Rusiji se ceni doprinos jačanju naših veza koji daje srpska Vlada, istaknuti građani Srbije, a i obični ljudi.

Danas predsednik Rusije Vladimir Putin dodeljuje Milošu Bikoviću Medalju Puškina, medalju velikog pesnika koga nazivaju „sunce ruske kulture“. Siguran sam da će ovo biti dostojno priznanje zasluga talentovanog srpskog glumca. To će biti i jedan znak, ili, ako želite, signal ka jačanju rusko-srpskih kulturnih, humanitarnih veza. Inače, Medalju Puškina godišnje dobija oko 30-35 ljudi, ali samo pojedinci primaju ovo odlikovanje iz ruku predsednika.

Miloš Biković je defakto prvi tako dobro poznati srpski glumac u Rusiji. Pre njega mogu da se setim samo Gojka Mitića, koji je ’70-ih godina glumio vođu Indijanaca u filmu „Čingačguk“ produkcije Istočne Nemačke.

Filmovi sa učešćem Miloša Bikovića su veoma popularni u Rusiji. Što se filma „Led“ tiče, bio je uspešan ne samo u ruskim i srpskim, već i u kineskim bioskopima, a to je danas filmsko tržište broj jedan. Nadamo se da ćemo skoro pogledati film o velikom sovjetskom pevaču Muslimu Magomajevu, gde srpski glumac igra glavnu ulogu. Ovo je šansa za njega da izađe na novi nivo popularnosti u Rusiji, a i na prostoru bivšeg Sovjetskog Saveza.

Želimo uspehe Milošu i kao glumcu, i kao režiseru, i kao producentu. Ima samo 30 godina — to znači da ima ceo život ispred sebe. Nadamo se da će njegov uspeh pomoći da i ceo srpski kinematograf izađe na novi nivo, da se uspostavi trajna i uzajamno korisna saradnja Rusije i Srbije u ovoj sferi.

Za mene je to bitno i zato što će to doprineti rastu interesovanja Srba ruskom kulturom, a i obrnuto, ruski gledaoci će se jače interesovati srpskim filmovima, Srbijom. Postaćemo još bliži.

Advertisements

Autorski tekst Aleksandra Čepurina

Izvor: Sputnjik