Crosley Radio: Povratak audio kasete

Crosley Radio: Povratak audio kasete

Pre nego što su pametni telefoni muziku počeli da emituju sa bežičnih zvučnika, audio poljem vladali su kasetofon, Walkman i audio kasete. Tehnologija je nakon toga nastavila da evoluira, te su mnogi audio momenti postali deo skoro zaboravljene prošlosti. Upravo zbog toga Crosley Radio pokušava da oživi audio kasete, a tako što je lansirao dva retro plejera koji kasetofone vraćaju na muzičku scenu.

Crosley Radio: Povratak audio kasete

Nakon što se osamdesetih godina prošlog vela pojavio CD, muzička scena dobila je novi talas kvaliteta zvuka, budući da je muzika koja se čitala laserom bila daleko boljeg kvaliteta od one koju je nudila do tada poznata traka. Pored toga, ovaj momenat je označio i početak kraja analognih formata, te su ploče i kasete polako počele da tonu u zaborav. CD je potom zamenila digitalizacija, te emitovanje muzičkih sadržaja preko različitih servisa, ali su analogni formati polako počeli da se vraćaju na scenu, a nakon što su gramofonske ploče, zbog prepoznatljivog kvaliteta koji nude, pre nekog vremena ponovo počele da budu obavezni deo muzičkih kolekcija.

Uporedo sa pločama, na scenu se sada vraćaju i audio kasete, pa je Crosley Radio odlučio da iskoristi taj trend, te što veći broj ljubitelja muzike upozna sa zvukom koji nude audio kasete, a sa dva plejera: CT100 i CT200. U kompaniji se nadaju da će novi modeli kasetofona dodatno uticati na ponovnu popularnost audio kaseta, budući da sa sobom nose retro dizajn, te druge momente koji slušaoce vraćaju u osamdesete godine prošlog veka.

Advertisements

Novi kasetofoni, kao i njihove preteče, na prednjoj strani imaju mesto za kasetu, kao i AM/FM radio, ulaz za slušalice i ugrađeni mikrofon koji omogućava snimanje na kasetu. Model CT100 pored toga može da pušta muziku i sa SD kartice, te USB-a, dok CT200 ostaje veran retro načinima slušanja muzike. I jedan i drugi model su već u prodaji, pa CT100 može da se nabavi za oko 60 dolara, dok je za CT200 potrebno oko 10 dolara više.

Izvor: New Atlas, PCPRESS