Dačić: Haradinaj podneo ostavku da bi pobedio na izborima

Premijer privremenih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj podneo je ostavku da bi se predstavio kao žrtva Suda za zločine takozvane OVK i pobedio na parlamentarnim izborima, ocenio je danas šef srpske diplomatije Ivica Dačić i dodao da se to nije desilo zbog pritisaka stranih sila.

„Ovo je strateški potez Haradinaja, pošto je znao da će biti pozvan da da iskaz, to ne znači da će on automatski da bude osuđen. Imamo iskustva kada je Haradinaj u pitanju, da je pobio sve svedoke i da je zbog nedostatka dokaza i svedoka na slobodi”, rekao je Dačić za TV „Prva”.

S druge strane, dodaje Dačić, Haradinaj je ostavku iskoristio za unutrašnje političke razloge – ne da se povuče, nego da pobedi na parlamentarnim izborima.

Upitan da li će dijalog biti nastavljen ako Haradinaj ponovo osvoji većinu, Dačić je kazao da je dijalog trenutno „u komi”, a da li će se probuditi zavisi, naglašava, od reanimatora, odnosno, velikih sila.

Ističe da rešenje kosovskog pitanja velike sile vide drugačije, dodajući da su tu „velike geostrateške igre u pitanju”.

„SAD ne smatraju da je pravi put kosovskog rešenja to što rade Francuska i Nemačka. Brisel čak nije bio informisan o toj inicijativi. Brisel sada čega novog šefa diplomatije. S druge strane, Francuska misli da SAD opstruira nastavak dijaloga, odnosno da oni potpomažu Haradinaja, a SAD smatra da Nemačka gura Haradinaja”, naveo je Dačić.

Dodaje da Amerikanci tvrde da je Haradinaj rekao da „Ako Nemačka čvrsto kaže da ukinemo takse mi ćemo to učiniti”, te da zbog toga smatraju da Nemačka potpomaže Haradinaja.

„Nisam čuo da je Haradinaj to rekao, ali Amerikanci tako tvrde”, rekao je Dačić.

Ističe da „svako optužuje svakog”, ali da nastavka dijalog nema, prvenstveno jer Priština nije ukinula takse.

Prema njegovim rečima, zbog toga se sada vrši pritisak na Srbiju da uprkos tome nastavi da razgovara sa Prištinom o drugim temama.

Dačić je podvukao da Srbija neće nastaviti dijalog dok takse na budu ukinute.

„Ako velike sile žele dogovor oko Kosova, mora da se izvrši pritisak na Prištinu. Meni je i (Džon) Bolton rekao: ‘Mi više nema šta da vršimo pritisak na vas, znamo da je problem u Prištini, ne u Beogradu. Sada je pitanje koliko su velike sile spremne da idu u pritisku na Prištinu”, podvukao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je istakao važnost odnosa Srbije sa velikim silama, dodajući da sada imamo bolje odnose sa američkom administracijom, nego ranije.

Navodi i da je državno rukovodstvo Srbije uspelo da promeni stav američke administracije od toga da je „Kosovo rešena stvar” u „potreban nastavak dijaloga za rešenje Kosova”.

Nekada su se, ističe, u SAD staferi trećeg i četvrtog ranga bavili pitanjem Kosova, a danas se, navodi Dačić, savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika trudi da dođe do trajnog rešenja.

Upitan šta mu je poručio novi ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, koji je juče preuzeo tu dužnost, Dačić kaže da je preneo pozdrave ruskog predsednika i pozvao predsednika Srbije da učestvuje na vojnoj paradi 9. maja sledeće godine.

„Drago mi je što je Bocan-Hračenko ovde, jer je on veliki prijatelj Srbije. Razgovarali smo u tonu da će se nastaviti prijateljski odnosi dve zemlje. Mi nastavljamo dobru saradnju sa Rusijom, očekujemo i novog ambasadora SAD jer želimo reavitalizaciju odnosa sa SAD”, poduvukao je Dačić, prenosi Tanjug.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *