Zaev: Severna Makedonija zaslužuje nezavisnu crkvu

KOPLjE  – Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da njegova zemlja, koja je suverena, ima pravo na posebnu i nezavisnu crkvu.

Govoreći o odnosima Bugarske i Severne Makedonije, Zaev se dotakao i pitanja nerešenog statusa nekanonske Makedonske pravoslavne crkve.

„Bugarska pravoslavna crkva je preuzela odlučne korake u odnosu na našu Makedonsku pravoslavnu crkvu – Ohridsku arhiepiskopiju. Bugarski episkopi posećuju makedonske crkve, a makedonski episkopi posećuju bugarske. Naši građani koji su vernici, gledajući dobru saradnju, podržavaju ovo prijateljstvo”, istakao je Zaev u intervjuu za bugarsku agenciju BGNES.

Zaev je rekao da je Sporazum o prijateljstvu i dobrosusedstvu, koji su Skoplje i Sofija potpisali 1. avgusta 2017. godine, doneo veoma pozitivne rezultate za obe zemlje i stavio tačku na jedan sistem koji je „trovao odnose između ta dva suseda”.

Sporazum sa Bugarskom, prema njegovim rečima, stavio je kraj sistemu koji je bio uspostavljen nakon 1945. godine.

„Istorijski fakti u vezi sa našom zajedničkom istorijom su jasni i od toga nema bežanja. Zajednička komisija o istorijskim pitanjima Severne Makedonije i Bugarske treba da završi svoj posao zato što ima moju, kao i podršku od (premijera Bugarske) Bojka Borisova”, naglasio je Zaev.

Zajedno sa bugarskim premijerom Borisovim ohrabrujem istoričare da završe posao, dodao je on.

Kaže da je već postignuta saglasnost oko istorijskih likova poput svetih braće Ćirila i Metodija, svetog Nauma, svetog Klimenta, cara Samuila.

„Mi smo potpisali Sporazum, gradimo prijateljstvo, saradnju i dobrosusedstvo”, napomenuo je Zaev.

Govoreći o regionalnim pitanjima, Zaev je rekao da Balkan nije „bure baruta”, već evropski region.

Makedonski premijer, ukazao je da je prošlost na Balkanu pokazala šta znači promena granica, smrt, uništenje i izbeglice.

„Balkan je postao evropski. Svako mora da pronađe pozitivno rešenje o problemima. Mi smo dali primer o tome sa sporazumima sa Bugarskom i Grčkom. Verujem da će se i druge zemlje kretati u tom smeru”, dodao je Zaev.

Prema njegovim rečima, Severna Makedonija u tom kontekstu podržava rešenja koja će graditi prijateljstva i trajan mir, čime će se obezbediti veća regionalna saradnja i integracija regiona u EU.

„Ovo je rešenje koje će obezbediti sigurnost i za Albance i za Srbe, kao i za sve druge narode koji žive na Balkanu”, zaključio je Zaev, prenosi Tanjug.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *