Dambo ponovo leti, 78 godina kasnije (VIDEO)

Prvi leteći slon ponovo na filmskom platnu

Jato roda isporučuje bebe dok se cirkuske životinje prevoze vozom iz svojih „Zimskih odaja“.

Piše: Dunja Rakić

U vagon gospođe Džambo stiže neobična beba slon sa ogromnim ušima, uskoro prozvan Dambo –  78 godina kasnije igrana verzija čuvenog Damba donosi nešto drugačiju priču.

Ovaj četvrti Diznijev animirani film, koji je, kako je sam rekao, i njegov omiljeni crtani, zasnovan je na priči koju su napisali Helen Aberson i Harold Perl, a ilustrovala je Helen Durnei za prototip nove igračke “Sastavi knjigu”.

Igračka Džambo Mlađi, koji je okrutno prozvan Dambo (dumb, glup), je uključivala osam crteža i samo nekoliko redaka teksta, i imala je pticu Crvenog Robina kao Dambovog saveznika umesto Miša Timotija.

Kada je krajem 1939. godine predočen prototip igračke Voltu Dizniju on je odmah kupio prava na knjigu i počeo da snima kratki film. Međutim, Dizni je ubrzo otkrio da je jedini način da obuhvati celu priču da učini animirani film dugometražnim.

U to vreme, Dizni Studio je bio u ozbiljnim finansijskim problemima zbog rata u Evropi, što je izazvalo neuspeh Pinokija i Fantazije na blagajni, tako da je Dambo zamišljen kao niskobudžetni projekat koji će doneti prihode studiju.

Kada je film počeo da se proizvodi početkom 1941. godine, Dizni je zahtevao od reditelja Bena Šarpstina da film ostane jednostavan, i pre svega, jeftin. Kao rezultat toga, Dambu nedostaju raskošni detalji, koji se javljaju u prethodna tri filma Dizni produkcije – Pinokiju, Snežani i sedam patuljaka i Fantaziji.

Uprkos tome što je Drugi svetski rat bio u toku, nakon objavljivanja 23. oktobra 1941. godine, Dambo se pokazao kao finansijsko čudo u poređenju sa drugim Diznijevim filmovima.

Ovaj 64-minutni klasik koštao je nešto manje od milion dolara, što je polovina budžeta Snežane i sedam patuljaka, manje od trećine Pinokija, a svakako mnogo manje od skupih Fantazija.

Dambo, jedini glavni lik u Diznijevom filmu koji ne govori, na kraju je zaradio 1,6 miliona dolara, a ova potreba za jednostavnošću zbog strogog budžeta Dizni studija, sada se generalno smatra klasikom animacije.

Ovaj animirani film dobio je nagradu za najbolju originalnu muziku na dodeli nagrada Akademije 1941. godine, kao i nagradu za najbolji animirani dizajn na filmskom festivalu u Kanu šest godina kasnije, a 2017. godine film je postao deo Nacionalnog registra filmova Sjedinjenih Američkih Država, koji je Kongresna biblioteka označila kao „kulturno, istorijsko ili estetski značajno dobro“.

Za 60. godišnjicu Damba, 2001. godine Dizni korporacija je dodala trejler uz originalni crtać, koji prikazuje skriveni pogled na predloženi nastavak Dambo II, u kojem Dambo i njegovi prijatelji iz cirkusa nastavljaju avanturu u velikom gradu nakon što ih je ostavio putujući cirkus.

Dambo ponovo leti, 78 godina kasnije (VIDEO)

Novi likovi uključivali su haotične blizance Klaudija i Lolija, znatiželjnu zebru Dot, starijeg nilskog konja Godfrija i avanturističkog noja Penija, a sve ove životinje su bile metafore za različite faze detinjstva.

Međutim, ubrzo nakon što je Džon Laseter 2006. godine postao glavni kreativni direktor Dizni studija, film je otkazan.

Ova ideja ipak uspeva 18 godina kasnije, u režiji Tima Bertona, koji je sinoć imao svetsku premijeru kao konačni nastavak “letećeg slona”.

Popularni slon poznat po svojim “koker španijel” ušima vraća se na veliki ekran okružen pričom o korporativnom zločinu i pohlepi.

Film će se fokusirati više na originalnu priču iz knjige, odnosno na cirkusku porodicu koju vodi Holt Farier (Kolin Farel), koji dobija novi posao radeći za svog starog cirkuskog šefa, Maka Medičija (Denija DeVita).

Farier i njegova deca dobijaju zadatak da se staraju o novorođenom slončetu, čije ga ogromne uši čine predmetom ismevanja u cirkusu koji se već bori za opstanak. Ali, kada oni otkriju da Dambo može da leti, cirkus se vraća na velika vrata privlačeći ubedljivog preduzetnika Vandevera (Majkl Kiton) koji skuplja neobične debelokošce za njegov novi šou, “Zemlja snova”.

Dambo će se vinuti do novih visina zajedno sa umetnicom Kolet Maršant (Eva Grin), dok Holt ne sazna da se ispod platna cirkusa kriju mračne tajne.

Ovaj film će srpsku premijeru imati 31. marta, u svim Cineplexx bioskopima u 2D i 3D sinhronizovanoj igranoj verziji, u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Zanimljivosti

Kao i svi Dizni filmovi, u Dambo sadrži skrivenog Miki Maus. Kada se Dambo okupa, Mikijevo lice se na kratko pojavljuje u mehurićima.

Gospođa Džambo, Dambova majka, izgovara samo jednu reč u celom filmu – kada daje Dambu ime

.Kada je predsednik Hari Truman posetio Diznilend 1957. godine, odbio je da poseti popularnu Dambo atrakciju. Truman, koji je demokrata, nije želeo da ga neko vidi kako se vozi u simbolu Republikanske partije.

Slično kao i skriveni Miki Maus, Dambo igračka se može videti u Diznijevom filmu „Miš Bazil,veliki detektiv”.

Poznata linija u filmu, „Mnogi ljudi sa velikim ušima su poznati“, bila je referenca na Klarka Gejbela.

Jedna vrsta hobotnice zvana Dambo hobotnica dobila je ime po ovom karakteru zbog svojih velikih „ušiju“.

Zajedno sa Alisom u zemlji čuda, Dambo je bio prvi Diznijev animirani film koji je objavljen na VHS i Beta MAX video kasetama 1981. godine.

Izvor: Danas