Danas počinje Hanuka, jevrejski praznik svetlosti

Danas počinje Hanuka, jevrejski praznik svetlosti

Trećeg dana Hanuke, u utorak, 4. decembra, Jevrejski centar “Habad Srbija” organizuje centralnu proslavu tog praznika u Hotelu “Hilton”

Danas počinje Hanuka, jevrejski praznik svetlosti
Ilustracija, Foto: Pixabay

Proslava Hanuke, jevrejskog praznika svetlosti, ove godine počinje sutra i trajaće narednih osam dana. “Hanuka je simbol nade i čuda, vere u bolje sutra. To je jedan od najradosnijih jevrejskih praznika. Veliki broj naših sunarodnika živi u Beogradu i zajedničke proslave nas zbližavaju, kako međusobno, tako i sa našim srpskim prijateljima”, kaže rabin “Habad Centra” Jehošua Kaminecki.

Trećeg dana Hanuke, u utorak, 4. decembra, Jevrejski centar “Habad Srbija” organizuje centralnu proslavu tog praznika u Hotelu “Hilton”.

Proslavi Hanuke prisustvovaće predstavnici ambasade Izraela u Beogradu, lideri i predstavnici jevrejske zajednice i brojni gosti, najavio je Jevrejski centar.

Tom prilikom biće zapaljene tri sveće na devetokrakom svećnjaku

Hanukiji ili Menori, što je jedan od običaja koji podseća na čudo koje se dogodilo, kada je po ulasku vođe ustanka Jude Makabejca u Hram, ulje za sveće kojeg je bilo za samo jedan dan, potrajalo čitavih osam.

Nakon paljenja sveća, proslava se nastavlja koktelom, na kome će biti poslužena hrana koja se tradicionalno služi za Hanuku.

Hanukija, koja će biti upaljena ove godine, je izrađena u Srbiji i identična je svećnjaku Hrama u Jerusalimu.

Jevrejski praznik svetlosti Hanuka u jevrejskim hramovima i domovima širom sveta obeležava se službama, okupljanjem porodica i paljenjem sveća na posebnom svećnjaku poznatom kao Menora ili Hanukija.

Jevrejski centar “Habad Srbija” osnovan je 2016. godine sa ciljem očuvanja jevrejske tradicije i kulture u Srbiji.

Izvor: Novosti