Danas TV duel Makrona i Marin Le Pen uoči drugog kruga predsedničkih izbora

Predsednik Francuske, centrista Emanuel Makron i liderka ekstremne desnice Marin Le Pen večeras će imati televizijski duel uoči drugog kruga predsedničkih izbora zakazanog za nedelju.

U Francuskoj je tradicija od 1974. godine da izmedju dva kruga izbora finalisti imaju televizijski duel koji može da bude odlučujući. Na prethodnom duelu 2017. godine, Marin Le Pen je delovala nepripremljena i slabija u odnosu na Makrona, što je uticalo na njen poraz na izborima.

Pet godina kasnije, liderka ekstremne desnice je izgladila svoju sliku i vodila je kampanju da bi bila bliže običnim gradjanima. Ona je nedavno rekla da je sada spremna za duel i da je izvukla pouku sa prethodnog.

Makron je pre pet godina ubedljivo pobedio Le Penovu sa 66 odsto glasova, ali je sada drugačiji kontekst pošto ankete predvidjaju da će takodje pobediti ali sa manje glasova – od 53 do 55 odsto.

On će sada morati da pravda rezultat svog prvog petogodišnjeg mandata suočen kritikama rivalke koja smatra da Makron gaji “dubok prezir prema Francuzima”.

Francuzi posebno očekuju večerašnji duel jer Makron nije učestvovao u debatama pred prvi krug predsedničkih izbora i zbog toga ga je stranka Marin Le Pen, Nacionalno okupljanje, optužila da “beži” od razgovora.

Makron, diskretan pred prvi krug izbora i sa pažnjom usmerenom prema spoljnopolitičkim temama kao što je rat u Ukrajini, sada je promenio taktiku, posećuje zemlju i daje intervjue.

Advertisements

Drugi krug biće održan u nedelju, a predsednički izbori dešavaju se usred rata u Ukrajini i francuskog šestomesečnog predsedavanja Savetom Evropske unije.

Izvor: Alo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *