Šta se dešava sa klimom na Antarktiku

Tokom marta 2022. godine, Antarktik je doživeo rekordan toplotni talas i neuobičajeno velike količine snežnih padavina na nekim mestima, zbog čega su naučnici bili zbunjeni. Ovakve ekstremne pojave dokaz su da se okruženje zaleđenog kontinenta menja kako se planeta zagreva. Pred naučnicima je puno pitanja, a malo odgovora.

Tokom marta 2022. godine led koji pokriva Antarktičko more bio je 26 odsto ispod proseka, što je do sada drugo najmanje prostiranje leda koje je ikada zabeleženo. Istočni Antarktik je pretrpeo nezapamćen toplotni talas, kada se temperatura podigla do vrednosti od minus 11,5 stepeni Celzijusovih. Palo je i oko 10 santimetara snega, što je više nego što padne tokom čitave godine. Inače prosek temperatura na ovom području je oko minus 55 stepeni Celzijusovih.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Julien Witwicky (@julien_dc18)

Istraživačka stanica “Konkordija” nalazi se na 1.000 metara nadmorske visine i okružena je debelom ledenom pustinjom.

„Mogli smo sebi da priuštimo da se obučemo malo laganije, otkrivajući svoja lica, preko duksa dugih rukava imali smo perjane prsluke. To je do sada u martu mesecu bilo nemoguće”, rekao je Džulijen Vitvicki, istraživač na Konkordiji.

Naučnici ističu da su velike količine snega koje su pale na Antarktik posledica globalnog zagrevanja. Kada se atmosfera zagreje, ona sadrži veći procenat vlage, a to znači i više padavina.

Advertisements

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Julien Witwicky (@julien_dc18)

Inače, mart 2022. godine je bio za 0,39 stepeni topliji od svetskog proseka za period od 1991. – 2020. godine što ga je učinilo petim najtoplijim martom na globalnom nivou. U Evropi je prosečna temperatura bila za 0,43 stepena niža što je mart 2022. godine učinilo trećim najhladnijim u proteklih deset godina.

Izvor: RTS.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *