Digitalno protiv analognog. Da li je budućnost već stigla ili možda ne ?

Digitalno protiv analognog. Da li je budućnost već stigla ili možda ne ? Zašto se poslednjih godina automobili sa unutrasnjim sagorevanjem upurno demonizuju, raznim pravilima, istraživanjima, porezima i pravilnicima? Klimatske promene su nesumnjivo opšteprisutne, ali da li je Greta u pravu ili ipak Džeremi?

Da bi smo bolje shvatili na ciju stranu da stanemo, moramo gledati mnogo dublje od očiglednog : Automobili na fosilna goriva iz auspuha izbacuju dim, električni ne.

Svedoci smo da na sve moguće načine svetska medijska mašinerija, sa Gretom Thunberg na čelu, pokušava da nam usadi osećaj krivice za globalno zagrevanje. Baš svako od nas pojedinačno je kriv za velike vrućine, suše, šumske požare, gladne u Africi. Auto industrija posebno trpi od ovakvih optužbi. Svesno ili nesvesno uspeli su da potpuno izokrenu nase vidjenje automobila, njegove simbolike i praktičnosti. Za sve muskarce starije od 30, automobil je bio dečački san, odrastali smo sa posterima najnovijih italijanskih mašina na zidovima soba. Auto je za većinu nije bio prevozno sredstvo, nego ključ slobode, slobode da možes svakog trenutka da okrenes ključ i krenes na put. Nije bilo ograničenja. Danas većina ljudi automobil vidi kao ubicu prirode, polarnih medveda i njihovog prava na slobodu i zahvaljujući raznoraznim porezima i pravilima, i kao ubicu kućnog budžeta. Džeremi Klarkson je simbol takve ideje.

Možemo slobodno reći da je to još jedna pobeda moćnih i bogatih. Ponovo je sirotinja kriva što ima autobuse stare 40+ godina i automobile preko 15. Baš one koji ubijaju sve lepo na ovoj našoj maloj, plavoj planeti zemlji. Licemerju nema kraja. Predstavljajući se kao borci za ravnopravnost, jednakost, slobodu, ponovo su nas podelili. Bogati, sa novim Teslama na struju , novim autobusima i vozovima, mogu mirne savesti slobodno da se kreću drumovima ne ubijajući planetu zemlju. Dok sa druge strane imamo nas, sirotinju iz zemalja trećeg sveta, sa našim primitivnim prevoznim sredstvima, ubicama njihove mirne savesti i prava da budu bogati u zelenom svetu. Okrenuli su nas jedne protiv drugih, samo zato da ne bi gledali i postavljali pitanja u vezi njihovih fabrika, rudnika, ratova. Nigde nećemo videti koliko jedan rudnik nikla godisnje zagadi okolinu, jedna nuklearna proba ili jedna nuklearna elektrana. Da ne zalazimo dublje u pitanja: Gde su Vaše šume? Ko Vam je sašio najnoviju majicu, maide in China? I zašto smo mi zemlje trećeg sveta? , dovoljno je da znamo da se 38% svetske struje dobija sagorevanjem uglja, a samo 5% iz obnovljivih izvora.

Advertisements

Da bi dobili 1 tonu litiuma, koja je dovoljna za 100 nak teslinih baterija, potrebno je preraditi 1000 tona sirove rude. Proces dobijanja litijuma je poznat kao jedan od najprljavijih, sa velikim procentom otpada i mikro čestica. Gledajući statistiku , jedan auto na struju, zagadjuje više nego duplo od najprostijeg, najstarijeg dizel agregata. Celokupna kampanja oko globalnog zagrevanja se svodi na kupovinu mirne savesti bogatih i daljem uslovljavanju i ugnjetavanju siromasnih. Odradili su odličan posao, na račun svih nas. Prodaju nam budućnost dok nam je istovremeno kradu. Na pitanje Greta ili Džeremi, odgovor je : Džeremi! Greta u redu, ali za 50tak godina, kada svu energiju budemo proizvodili iz obnovljivih izvora.

L.R.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *