Kapitalizam kao ideja koja vodi u propast i dekadenciju

Zašto je kapitalizam kao ideja u korenu truo? Suoačavamo se danas sa velikim brojem civilizacijskih problema, smanjuvanje resursa, migracije, zagadjenje, klimatske promene, nasilje na svakom koraku, tenzije medju drzavama u značajnom porastu. Mozemo za svaki od ovih problema, ali i mnogih drugih naci izgovore, uzročnike i posledice.

Svakoga dana slušamo o nekim novim problemima i novim rešenjima. Svako rešenje lošije od predhodnog, polovično, uslovljeno ograničavanjem slobode ljudi, uvodjenje novih poreza, zakona, zabrana, uslova. Rešenje je jako prosto, zato što je i uzrok svih problema danasnjice samo jedan, a to je upravo kapitalizam i ideja da svako ima ista prava, da smo svi jednaki i da svako ima šansu da stekne bogatstvo. Izgleda sve u redu, politički i društveno korektno… Ali da li je zaista tako? Da li smo svi jednaki? Da li svi imamo jednake šanse? Odgovor je definitivno politicki i društveno nekorektan, a odgovor je NE. Nismo svi jednaki, nemami svi ista prava, i nemamo svi iste šanse… Ne zbog toga sto nam neko brani, ili smo diskriminisani…. Vec zato sto smo svi različiti, ali ne u lošem kontekstu kako današnje društvo želi da predstavi takvu ideju, naprotiv, nema ničeg lepšeg i pozitivnijeg u drustvu od tih razlika…

Razlika u fizičkom izgledu, poreklu, polovima, interesovanjima, planovima i idejama za budućnost, osećanjima…. Upravo ono sto nam kapitalizam uskraćuje…. Zašto? Kako? Tako što koliko god različiti, veoma smo slićni po pitanju dobro/loše i moralinim vrednostima. Kapitalizam je idealno okruženje za veoma mali broj ljudi sa iskrivljenim idejama o tome šta je dobro, a sta loše, o moralnim vrednostima. Idealno je zato sto većinu ne interesuje veliko bogatstvo, moć i materijalno, interesuje ih dostojanstven život. I koliko god na prvi pogled izgledalo da smo u kapitalizmu svi jednaki, sa istim pravima i mogućnostima, nismo, zato sto smo ograničeni moralnim vrednostima, dostojanstvom i samim tim smo u zaostatku u odnosu na manjinu koja nema ista ograničenja, koju interesuje samo moć i bogatsvto…. Postepeno su upravo ti preuzeli kontrolu nad našim životima, pokušavajuci da nas ubede da smi mi loši, da su nase ideje loše, da smo na neki način mi krivi za sve probleme društva… Pokušavaju da nas isključe iz društva, da nas pretvore u zombi radnu snagu… Da nas materijalizuju! Vidimo danas posledice takvog društva. Dovoljni je da pogledamo Zapadni svet, u materijalnom izobilju, ali duševnoj krizi, krizi identiteta… Zato su upravo te države, zapadnog sveta vodece po upotrebi antidepresiva. Zato je kapitalizam u korenu truo, zato što od pojedinca zeli da napravi masu, to je nemoguće. Svi smo isti, ali svi smo i različiti, nema sramote u tome, na to moramo biti ponosni, i na vrline i na mane!

L.R.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *