Direktor VOA: Velika Albanija ugrožava mir na Balkanu

Foto: Ministarstvo odbrane

 

Mogućnost da naša zemlja u ovom trenutku bude zahvaćena klasičnim oružanim sukobom je malo verovatna, ali je prisutna opasnost od raznovrsnih oblika bezbednosnih pretnji. One se kreću u rasponu od terorističkih pretnji, secesionističkih aktivnosti, religijske radikalizacije, političkog ekstremizma (naročito velikoalbanske ideje), ilegalnih migracija, organizovanog kriminala, pa sve do jačanja antisrpske retorike u susednim zemljama, izjavio je u intervjuu za „Odbranu”, brigadni general Zoran Stojković, direktor Vojnoobaveštajne agencije (VOA).

– Nekako se kao najveći bezbednosni izazov izdvajaju sve izvesnije i intenzivnije separatističke namere kosovskih Albanaca za ujedinjenjem sa Albanijom i stvaranjem tzv. velike Albanije, na koje ukazujemo poslednjih godina i decenija. Očekujemo da će preovladati razum sponzora ovih ideja i da neće dozvoliti njihovu realizaciju i samim tim dodatno pogoršati bezbednosnu situaciju na Balkanu – istakao je Stojković.

On je rekao i da na prilike na globalnom nivou utiču dva međusobno sukobljena procesa.

– Prvi je porast međuzavisnosti država, što je naročito vidljivo u ekonomskoj sferi i suočavanju sa posledicama klimatskih promena, a danas i u pokušajima stvaranja globalnog odgovora na pandemiju izazvanu novim virusom. Drugi proces je sve veća polarizacija među državama koje se grupišu ne samo po etničkim i religijskim osnovama već nastoje da stvore i zasebne sfere medijske i tehnološke dominacije. Naš region je posebno pogođen tim trendovima. Imajući u vidu sve različitosti koje ga karakterišu – od mnoštva nacija i religija, preko preplitanja interesa globalnih i regionalnih sila, do podeljenosti u koncepcijama međunarodne saradnje. U takvom okruženju bezbednosni izazovi, rizici i pretnje postaju složeniji, a njihovo praćenje zahteva sve specifičnija znanja iz različitih oblasti – rekao je Stojković.

On je za ovu i narednu godinu najavio proširenje mreže vojnodiplomatskih predstavništava, što je nadležnost VOA, na Siriju, Liban i Crnu Goru a na nerezidencijalnoj osnovi na Mali i Jermeniju. Takođe, pripadnici ove tajne službe su, u vreme pandemije, širom sveta prikupljali informacije o načinima borbe protiv virusa korona i time pomagali suzbijanje ove zarazne bolesti u Srbiji.

Obeležen Dan Vojnoobaveštajne agencije

Ministar odbrane Nebojša Stefanović čestitao je pripadnicima Vojnoobaveštajne agencije 5. mart – Dan agencije i poručio da je uveren da će čuvati Srbiju i efikasno izvršavati svoje zadatke, u skladu sa spoljnopolitičkim i bezbednosnim prioritetima naše zemlje, saopštilo je Ministarstvo odbrane. On se ovim povodom sastao sa direktorom VOA brigadnim generalom Zoranom Stojkovićem i načelnicima glavnih odeljenja u VOA pukovnicima Aleksandrom Cerom i Predragom Stefanovićem.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *