Đorđe Ivanov poslednja nada za Gruevskog

Đorđe Ivanov poslednja nada za Gruevskog

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov ostaje poslednja nada i šansa za bivšeg premijera Nikolu Gruevskog da izbegne dvogodišnju zatvorsku kaznu na koju je pravosnažno osuđen.

Đorđe Ivanov poslednja nada za Gruevskog
Screenshot

Gruevski je samo zbog toga još uvek u zemlji.

Već tri dana ne zna se gde je Gruevski. Otkako je u petak Krivični savet Prvog osnovnog suda u Skoplju odbio njegovu poslednju žalbu za odlaganje izvršenja zatvorske kazne, od bivšeg premijera Makedonije nema ni traga ni glasa.

Svi pokušaji sudskih kurira da mu tokom vikenda i u ponedeljak dostave rešenje o tome da mu je žalba odbijena, bili su bezuspešni. Gruevski je ostao nedostupan. Zato je za njim raspisana i nacionalna poternica.

I dok se u makedonskoj javnosti naveliko spekuliše o tome gde je bivši premijer, DW na makedonskom nezvanično saznaje da je Gruevski i dalje u Makedoniji i da nije napuštao zemlju.

Ono što ostaje nejasno jeste: čemu se to on nada? Njegov advokatski tim iscrpeo je sve pravne mogućnosti za odlaganje kazne, tako da Gruevskom jedina nada ostaje da ga eventualno pomiluje predsednik Đorđe Ivanov.

Tome se nadaju i u inicijativi „Pravda za Nikolu Gruevskog“. Oni su juče na svom Fejsbuk profilu još jednom pozvali Ivanova „da iskoristi svoje ustavom zagarantovano pravo i zaštiti nedužne građane koji su obuhvaćeni ovim progonom“.

Za tu grupu građana, čiji su članovi protekle nedelje i demonstrirali ispred zgrade suda u Skoplju, odbijanje žalbe Gruevskog još je jedna potvrda da se „u Makedoniji sprovodi politički progon“.

Oglasio se i predsednik opozicione VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski koji takođe tvrdi slučaj Gruevskog „politički montiran“.

„Politički montiran, zato što je čovek nevin i odgovara za slučaj u kome nema materijalne štete. A dobro o kome je reč – automobil – vlada koristi. Rekli su da će da ga prodaju, a taj novac da iskoriste, ali vidim da im (automobil) ipak nekako koristi“, kaže Mickoski.

Predsednik Đorđe Ivanov za sada ćuti. Nije se oglasio ni nakon prošlonedeljnih poziva da pomiluje Gruevskog.

Advertisements

Ivanov je već jednom, 2016, pokušao da donošenjem odluke o opštoj aboliciji, amnestira od odgovornosti i krivičnog progona i Gruevskog i brojne njegove ministre i saradnike iz vremena kada je VMRO bio na vlasti. Pokušaj je bio neuspešan zbog žestokih reakcija, kako makedonske javnosti, tako i međunarodne zajednice.

Izvor: Danas, DW