PORUKA MIRA: Da se ne ponovi “stoleće vukova” – XX vek; Evropa se brani na Kosovu

PORUKA MIRA: Da se ne ponovi “stoleće vukova” – XX vek; Evropa se brani na Kosovu

U Beogradu, u zgradi Narodne banke Srbije, održana je međunarodna konferencija pod nazivom “Evropski identitet”, čiji je cilj bio da se uoči 100. godišnjice od dana završetka Prvog svetskog rata, uputi poruku za “narednih 100 godina mira”.

PORUKA MIRA: Da se ne ponovi "stoleće vukova" - XX vek; Evropa se brani na Kosovu
Pripadnici viteških i templarskih redova Miloš Dimitrijević, Boban Jovanović, Katerina Vasilevska i Mirjana Prljević sa bečkim nadbiskupom Kristof Šenbornom

Na konferenciji su uzeli učešće između ostalih i beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar i NJ. E. Ambasador Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrizi, prof. dr Darko Tanasković, prof. drDejan Miletić (Srbija), biskup Anton Stres (Slovenija), prof. dr Nikola Samardžić (Srbija), NJ. E. Dr. Eldar Hasanov, ambasador Republike Azerbejdžan u Republici Srbiji i generalni sekretar IFSDP: Međunarodni fond za održivi razvoj i mir, prof. dr Marko Trajković (Srbija), doc. dr Marko Nikolić (Srbija), mitropolit Porfirije (SPC), prof. dr Vladimir Dugalić (Hrvatska), dr Petar Petković (Srbija), doc. dr. sc Miro Kovač (Hrvatska), prof. dr Rade Kisić (Srbija), vladika Jovan Ćulibrk (SPC), mr Jovan Kovačić (Srbija), dr Diego Beltrutti di San Biagio (Italija), prof. dr Dragan Simeunović (Srbija), prof. dr Miloš Dimitrijević (Srbija),  NJ. E. ambasador dobre volje za Ciljeve održivog razvoja Ujedinjenih nacija – Globcal international Boban Jovanović

Veče uoči konferencije predstavnici Crkava i verskih zajednica poslali su zajedničku “Poruku mira”, koju vam prenosimo u celosti:

PORUKA MIRA

Okupljeni – praštajući i moleći za oproštenje – na mestu na kome je 1914. godine ozvaničen početak Velikog rata, a kojeg savremena istorija poznaje kao Prvi svetski rat, mi – predstavnici Crkava i verskih zajednica u Srbiji – želimo u zajedništvu otkriti “znakove vremena” i zajedničkom molitvom Bogu pozvati sve odgovorne za države i narode u Evropi, da prihvate poziv “Vladara mira” i čovekove slobode izbora, da više nikad ne dozvole da se , prožeti predajom judeo-hrišćanske duhovnosti i islamske ustrajnosti vere, narodi Evrope među sobom zaraze mržnjom, da se ponižavaju i samouništavaju totalitarističkim ideologijama, da uništavaju živote svoje i tuđe u ognju ratova.

Našim današnjim zajedništvom javno obeležavamo ne samo prvu stogodišnjicu od završetka Velikog rata, kako se među nama nikad više ne bi ponovilo “stoleće vukova” – XX vek, već i da sebe, na krilima razuma i vere, usmerimo sveopštem miru, pomirenju, solidarnosti i saosećanja prema drugome, ispunjeni međusobnom, bratskom saradnjom, koja zavisi i od nas i od naše slobode izbora, darovane nam od Tvorca Jednog Jedinoga.

Zajedno i u zajedništvu slaveći i veličajući Gospoda, Stvoritelja porodice čovečanstva, s našim pogledom uprtim u “Majku Evropu”, danas predajemo zemlji Mojsijev grm, verujući da njegov oganj, kao simbolički plamen našeg zajedništva i solidarnosti, nikada neće prestati da greje naša bića, naše međusobne odnose, naše zajednice, narode i države Evrope.

Sađenjem ovog grma istovremeno zakopajmo i sve iskre Prvog svetskog rata, ničim ne hrabreći one što javno veličaju mir, i to onaj mir koji pojedini od naše braće izgovaraju “šalom”, koji naša muslimanska braća uzvikuju “pristupite miru…”

Tako nam Svevišnji pomogao i učvrstio našu volju.

U Beogradu, u Kući susreta, kući Beogradske nadbiskupije, veče uoči stogodišnjice Dana primirja, 9. novembra 2018. godine.

Advertisements

Važno učešće u konferenciji i veliki doprinos njenom uspehu dali su i pripadnici viteških i templarskih redova iz Srbije, Malte, Italije, Rumunije i Makedonije.

Miloš Dimitrijević

Poruci mira koju su poslale Crkve i verske zajednice pridružili su se i vitezovi templari, a komander reda OESB Sveti Arhangel Mihajlo u Beogradu Miloš Dimitrijević, podsetio je da se Evropa i ovaj put, kao i pre mnogo vekova, upravo brani na Kosovu!

PORUKA MIRA: Da se ne ponovi “stoleće vukova” – XX vek; Evropa se brani na Kosovu

Balkanska