Đukanović: EU ne sme da preda region Rusiji i Kini

PODGORICA – Crnogorski predsednik Milo Đukanović izjavio je da nema sumnje da Rusija pokušava da spreči zapadnobalkanske države da uđu u NATO i da je savršeno jasno da Moskva ima destruktivnu politiku prema EU, unifikaciji Evrope i uopšte zapadnim vrednostima.

Đukanović je u intervjuu za agenciju AP rekao i da strane sile imaju ulogu u nedavnim protestima u Crnoj Gori na kojima se traži njegova ostavka zbog korumpiranosti.

Đukanović: EU ne sme da preda region Rusiji i Kini
Foto: Screenshot

Prema njegovim rečima, Rusija i Kina imaju legitimne interese na Balkanu, gde je porastao rusku politički uticaj, posebno u Srbiji, dok Kina uveliko ulaže u infrastrukturu kako bi povećala svoju moć u srednjoj i istočnoj Evropi.

“Pitanje nije da li Rusija, Kina ili neka treća država ima svoje interese na Balkanu. Pitanje je zašto Evropa predaje taj region nekom drugom. Verujem da je to prvenstveno interes Evrope”, rekao je Đukanović.

Istakao je da se još vodi politička i kulturna borba na Balkanu i izrazio nadu da će kriza oko Bregzita pojačati jedinstvo Evrope pre nego što će ga potkopati.

“Možda će ovo iskustvo sa Bregzitom ojačati EU. Ne vidim da ijedna članica EU žuri da ponovi britansku avanturu. Ispostavilo se da je teško ući u EU, ali je još teže otići iz nje”, rekao je crnogorski predsednik.

Govoreći o državama regiona, Đukanović kaže da je integracija Zapadnog Balkana u EU krucijalna za blok kako bi se zaštitio od rastućeg ruskog i kineskog političkog i ekonomskog uticaja na region.

Ocenio da su Bregzit i druge krize u EU smanjili entuzijazam za prihvatanje novih članica, ali da Evropa ne sme da preda strateški region “drugim globalnim igračima”.

On je naglasio da ukoliko balkanske zemlje, koje su prošle kroz seriju ratova 90-ih godina, i koje još uvek zaostaju u reformama potrebnim za ulazak u EU, ostanu van dometa EU, budućnost bloka bi mogla da bude ugrožena.

“Evropa mora da se zaštiti od destrukcije i mora jasno da prepozna sopstveni strateški interes”, rekao je Đukanović i dodao da bi EU trebalo da sledi svoje politike proširenja bez obzira na krizu.

“Ovaj problem ne treba da se tretira kao crnogorski ili balkanski, već kao evropski. Ne postoji bolja konsolidacija EU nego što je dalja unifikacija”, rekao je Đukanović.

Tanjug