Kurti: Tačija i Haradinaja razdvaja taksa, ali ih ujedinjuje korupcija

Kurti: Tačija i Haradinaja razdvaja taksa, ali ih ujedinjuje korupcija

Predsednik opozicionog Samoopredeljenja Aljbin Kurti zatražio je danas ostavke predsednika i premijera Kosova, Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja koje, kako je naveo, razdvaja stav o taksi na robu iz Srbije, ali ih ujedinjuje korupcija, i najavio okupljanja protiv njih širom Kosova.

Kurti je na konferenciji za novinare najavio da će sutra početi okupljanja sa građanima širom Kosova protiv „lopova PAN-a“, kako je nazvao vladajuću koaliciju, s ciljem udruživanja za građanske proteste i inicijativu za izglasavanje nepoverenja u Skupštini Kosova.

Kurti: Tačija i Haradinaja razdvaja taksa, ali ih ujedinjuje korupcija
Screenshot

Pozvao je sve građane, bez obzira na uzrast ili pol, religiju ili stranku, da prisustvuju tim skupovima širom Kosova, u narednim danima i nedeljama.

„Ono što ih ujedinjuje je moćnije od onoga što ih razdvaja, pošto se drže zajedno na vlasti. Zahtevamo ostavku i predsednika i premijera. Korupcija, nezaposlenost i migracije rastu, dok investicije, produktivnost i obrazovanje opadaju. Iznad svega, nezadovoljstvo se povećava i strpljenje se smanjuje. Od sutra počinjemo okupljanja sa građanima, protiv lopova PAN-a i za nove izbore“, kazao je Kurti.

Kurti je kazao da takse treba da ostanu, ali da aktuelna vlada mora da ide.

On je rekao da sada kada predsednik Srbije Aleksandar Vučić uslovljava nastavak dijaloga ukidanjem takse, taj porez ne može biti ukinut, ali da ne prihvata da u ime tog poreza legitimišu „iznuđivanje i loše upravljanje“.

„Kao što učešće u oslobodilačkom ratu nije karta za posleratnu uzurpaciju, porez na robu u Srbiji ne može biti ulaznica za krađu imovine i budžeta na Kosovu. Nema sastanaka kabineta od osnivanja vlade PAN, gde nije donesena odluka protiv javnog interesa što je istovremeno i skandal“, kazao je Kurti.

Beta