Do kraja puta u siromašno, ostarelo i anestezirano društvo nije još mnogo ostalo

Do kraja puta u siromašno, ostarelo i anestezirano društvo nije još mnogo ostalo

Ubijanje glasnika

„Više gubitaka nam je donela ova vlast nego neprijatelj u poslednjim ratovima“.

Do kraja puta u siromašno, ostarelo i anestezirano društvo nije još mnogo ostalo
Youtube

Ovo su reči Novice Antića, predsednika Vojnog sindikata Srbije sa jednog od protesta koji je ovaj sindikat organizovao upozoravajući na loš materijalni položaj vojnika. Ispostaviće se da su to i reči koje će ga koštati posla u vojsci, pošto je zbog „protivpravnih sindikalnih aktivnosti“ disciplinski kažnjen gubitkom čina.

Njega je početkom septembra Viši vojni disciplinski sud Ministarstva odbrane sankcionisao ovom drakonskom kaznom navodeći da je pored već spomenutih protivpravnih sindikalnih aktivnosti povredio i „načelo nepristrasnosti i političke neutralnosti“.

Dakle, kritikovanje rukovodioca u Ministarstvu odbrane podvodi se pod narušavanje načela političke neutralnosti. Drugim rečima, konzumacija svojih ustavnih prava na sindikalno organizovanje, slobodu govora i okupljanje nije u skladu sa pravilima službe. I biće oštro kažnjena.

Eho ove disciplinske sankcije glasno će odjeknuti u društvu. Njome je poslata nedvosmislena poruka da će svaka kritika, nezavisno od koga dolazi, biti ugušena. Nemo prihvatanje će biti tolerisano, a pohvale izdašno nagrađene.

Da je Antić ritualno hvalio ministra odbrane i „vrhovnog komandanta“ sasvim sigurno se ne bi našao u ovoj situaciji. Zapravo, dobre su šanse da bi bio unapređen. Međutim, on je govorio o ogromnom broju ljudi koji napuštaju vojsku zbog uvredljivih uslova rada. Podneo je krivičnu prijavu zbog sumnje da su vojni objekti zloupotrebljeni kako bi kriminalci vežbali gađanje. Upozoravao je na trend da se u vojsci jačaju ovlašćenja političara, a ignorišu profesionalci. Kao takav, smetao je.

Međutim, čak i ako Antić napusti vojsku (slučajem će se baviti Upravni sud) problemi na koje je ukazivao – neće. Egzodus kadrova će se nastaviti, kao što će i ovlašćenja ministra dodatno metastazirati. Zloupotrebe ne nestaju nestankom onih koji bi na njih upozorili. Ubijanjem glasnika se ništa ne postiže.

Ipak, oni koji donose odluke ne vide stvari na taj način. Za njih je Antić problem. Njegovim sklanjanjem problem je rešen.

Advertisements

Dok god je to tako, naša pozicija na Doing biznis ili bilo kojoj drugoj listi je nebitna. Stope rasta BDP-a beznačajne. Borba protiv korupcije jalova. Društva sa sistemom vrednosti koji podstiče servilnost i obeshrabruje kritiku su osuđena na propast. A ova disciplinska sankcija upravo cementira takav sistem vrednosti. Na kraju tog puta čeka nas siromašno, ostarelo i anestezirano društvo. Teško je odupreti se utisku da do kraja puta nije još mnogo ostalo.

Redakcijski komentar lista Danas