Dodik i Lavrov: Nedopustivo mešanje sa strane u odnose u BiH

Dodik i Lavrov: Nedopustivo mešanje sa strane u odnose u BiH

Zajednički stav Republike Srpske i Rusije je da Visoki predstavnik međunarodne zajednice, kao i strane sudije u Ustavnom sudu treba da odu iz BiH i da je nedopustivo mešanje sa strane u unutrašnje odnose u toj državi, saopšteno je na zajedničkoj konferenciji za novinare predsednika RS i šefa ruske diplomatije, Milorada Dodika i Sergeja Lavrova. Dodik odlikovao Lavrova Ordenom Republike Srpske na ogrlici.

Foto: RTRS

“Ruska Federacije je za nas prijatelj i želimo da razvijamo svake moguće odnose, pre svega ekonomske, ali kulturne, političke i svake druge odnose”, rekao je Dodik dodajući da je Republika Srpska onemogućila BiH da uvede sankcije Rusiji.

Dodik je odbacio bilo kakve špekalucaije i tvrdnje koje govore o lošem uticaju Rusije na RS i istakao da je Rusija za RS prijatelj, koji pomaže na, kako je rekao, svim nivoima.

Odbacivši bilo kakve tvrdnje o ruškom uticaju na Republiku Srpsku, Dodik je odbacio i navode da je “ruski čovek”, te istakao da je “srpski čovek i da poštuje i voli Rusiju te da je veštačka i nametnuta ta priča zbog antiruske histerije”.

“Danas smo razgovarali o dostignućima koji smo imali i našim planovima za budućnost RS”, rekao je Dodik i naglasio da posebnu zahvalnost Rusiji duguje za rezoluciju o Srebrenici u Savetu bezbednosti na koju je uložen ruski veto.

“Želim da zahvalim u ime srpskog naroda i RS. To pitanje za nas će ostati večito upisano kao dokaz našeg prijateljstva”, kazao je Dodik.

Rekao je da je su dve delegacije razgovarale o ekonomskim pitanjima i o tome na koji način sarađivati dalje.

Lavrov je rekao da mu je drago da se nalazi u BiH te da je sa predsednikom Srpske razmotren odnos centralnih vlasti držav BiH i Republike Srpske.

“Mi smo zainteresovani da razvijamo odnose u svim oblastima. Porast robne razmene sa BiH se puno odnosi na RS pre svega voće i povrće”, rekao je Lavrov dodajući da je bilo govora o tome da se što pre stvore uslovi za izvoz mesa i mleka.

Lavrov je podsetio da je sa “Gaspromom” potpisan sporazum o gradnji fabrike u Zvorniku naglašavajući da se nada da će se tečni gas iz te fabrike koristiti ne samo u Srpskoj, nego i u Srbiji.

Na sastanku su razmotrena i regionalna pitanja, a kako je rekao Lavrov, bilo kakve reforme u BiH su moguće uz dogovor dva entiteta i tri naroda, te naglasio da se Rusija zalaže za poštovanje Dejtonskog sporazuma.

Lavrov je rekao da je nedopustivo nametanje stavova sa strane iznošenje stava da li je neko na strani ili protiv Rusije.

Dodik odlikovao Lavrova

Dodik je odlikovao Lavrova za rad i izvanredne zasluge na razvijanju i jačanju svesti srpskog naroda u borbi za slobodu i nezavisnost, kao i za izuzetno značajan doprinos učvršćivanju političkih i prijateljskih odnosa Srpske i Rusije.

U Administrativnom centru Vlade Srpske u Banjaluci pre toga je održan sastanak predsednika Srpske Dodika i Lavrova, kome su prisustvovali premijer Srpske, šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji Duško Perović, zamenik ministra inostranih poslova Rusije Aleksandar Gruško, direktor Četvrtog evropskog departmana Ministarstva inostranih poslova Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko i ambasador Rusije u BiH.

Održan je i sastanak Dodika i Lavrova sa delegacijama Republike Srpske i Rusije, kojem su prisustvovali Čubrilović i brojni ministri u Vladi Srpske.

U okviru zvanične posete Lavrova Banjaluci, još je predviđen sastanak kome će prisustvovati ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić, a koji je ranije istakao da će taj susret, čiji je domaćin predsednik Srpske, biti još izuzetna prilika da se snažno afirmišu najbolji odnosi Rusije sa Srbijom i Srpskom.

Foto: RTRS

Lavrov je u Banjaluku doputovao iz Sarajeva gde ga je na aerodromu dočekala premijerka Željka Cvijanović. Tokom prepodneva je razgovarao najpre sa članovima Predsedništva BiH, a potom i sa šefom diplomatije BiH Igorom Crnatkom.

Povodom dolaska ruske delegacije, sa Lavrovom na čelu, u Banjaluci su mere bezbednosti podignute na najviši nivo.

Inače, veliki broj građana okupio se na mestu gde je postavljen temelj srpsko-ruskog hrama i duhovno-kulturnog centra, koji se gradi u čast ruske carske porodice Romanov.

Posetu Lavrova prati veliki broj medija.

Izvor: RTS