Tači: Biće korekcije granica

Tači: Biće korekcije granica

Priština — Hašim Tači ponovo tvrdi da će pregovori sa Beogradom uključiti korekciju granica na način da se Preševska dolina priključi Kosovu.

Tači: Biće korekcije granica
Foto: EU

Prema rečima predsednika Kosova, takve korekcije su se dešavale i ranije u nekim drugim slučajevima. “Korekcija se desila i u Slovačkoj i u Republici Češkoj. Desila se i u Holandiji i u Belgiji, pre dve godine”, rekao je Tači, a prenosi Lajmi.

On je ponovio da je protiv podele Kosova. “Ko govori o podeli, razmeni, ‘Republici Srpskoj’ – to su srpske ideje. To su ideje SANU. To su ideje države i Vlade Srbije”, kaže on, dodajući da zastupa samo interese građana Kosova i Preševske doline.

“Ko želi da priča o podeli, neka ne seda sa mnom za sto”, kaže Tači, uveren da će međunarodne faktore uveriti da podrže taj projekat.

Kaže da je naivan svako ko misli da samo Srbija dobija od dijaloga i ponavlja da su Gazivode, Trepča, sever Mitrovice resursi i teritorija Kosova i da to ni po koju cenu neće biti osporeno.

Prema njegovim rečima, veoma ohrabruje stav SAD, a to je, kako kaže, stvorilo mogućnost da se diskutuje o korekciji granica. “Znam da je bilo različitih mišljenja, da je to lični stav (Džona) Boltona, ali ono što mogu da vam kažem jeste da je sada stav jasan, i SAD i EU, ali i EP, da se ovaj proces gura napred i da se stvaraju mogućnosti za postizanje konačnog sporazuma, uključujući i korekciju granica. Ovo je šansa koju treba da iskoristimo”, navodi Tači.

Izvor: Tanjug, Foto: Reuters/Hazir Reka

Advertisements