Džaferović: Granice su priznate, nema razmjena teritorija sa Srbijom

SARAJEVO – Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je danas da su granice sa Srbijom i Hrvatskom poznate i međunarodno priznate.

On je to rekao povodom nedavne izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da bi trebalo prihvatiti sporazum o razgraničenju koji je predložila Srbija, prenosi Klidž.

“Granice su poznate i one se danas poštuju. Problem je to što Republika Srbija traži od BiH razmjenu teritorija prije nego što se zaključi ugovor o poznatim granicama. Nema nikakvih razmjena teritorija. Nakon zaključivanja ugovora, rješavaćemo pogranična pitanja u interesu obje države”, izjavio je Džaferović.

On je dodao i da su granice sa Hrvatskom poznate, ali da ta zemlja osporava ono što su potpisali Alija Izetbegović i Franjo Tuđman.

“Hrvatska sada osporava ono što je potpisano između Izetbegovića i Tuđimana kao međudržavni sporazum o granici, odbijaju da to ratifikuju. Zna se da granica ide sredinom zaliva, da vrh poluotoka Kleka u teritoriji BiH, a danas osporavaju ono što je potpisano 1999. godine. Zna se da BiH ima pravo pristupa otvorenom moru izvan Hrvatskog suverniteta”, rekao je Džaferović.

Izvor : Glas Srpske

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *