Proslava Dana pada Bastilje u Francuskoj: Među gostima Merkel i Junker

U Francuskoj se danas obeležava nacionalni praznik, Dan pada Bastilje koji će ove godine biti u znaku evropskog jedinstva.

Francuski predsednik Emanuel Makron će ugostiti više evropskih lidera, među kojima će biti nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Devet učesnika, uz Francusku, Evropske inicijative za intervenciju, osnovane pre godinu dana na Makronovo insistiranje s ciljem razvoja „zajedničke strateške kulture, biće predstavljene na paradi – Belgija, Velika Britanija, Nemačka, Danska, Holandija, Estonija, Španija, Portugal i Finska.

Nakon parade, Makron će doručkovati s predsednicima Finske, Portugala i Estonije, Saulijem Ninistom, Marselom Rebel de Sousom i Kersti Kaljuaid.

Takođe će biti prisutni nemačka kancelarka Angela Merkel, premijeri Holandije i Belgije, Mark Rute i Šarl Mišel, kao i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i ministarke odbrane Španije i Danske, Margarita Robles i Trine Bramsen.

Veliku Britaniju će predstavljati potpredsednik vlade Dejvid Lidington.

Na taj dan u gradovima su predviđeni vatrometi, ali se Francuska i dalje oporavlja od niza terorističkih napada od 2015. godine kada je stradalo nekoliko stotina osoba.

Advertisements

Pad Bastilje, 14. jula 1789. predstavlja simbol kraja apsolutističke monarhije i jedinstva nacije. Posle toga je 26. avgusta 1789. godine usvojena Deklaracija o ljudskim i gradjanskim pravima. Tom deklaracijom su kasnije utemeljene francuske nacionalne vrednosti – sloboda, jednakost i bratstvo (liberte, egalite, fraternite).

Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *