Ekološka katastrofa preti Srbiji? Naftna mrlja veličine 10 metara pluta Savom posle eksplozije u rafineriji Bosanski brod!

Ekološka katastrofa preti Srbiji? Naftna mrlja veličine 10 metara pluta Savom posle eksplozije u rafineriji Bosanski brod!

Nakon eksplozije, koja se dogodila u Rafineriji Bosanski brod, na reci Savi se jutros pojavila naftna mrlja.

Župan Danijel Marušić je rekao novinarima da su pripadnici nadležne službe na terenu, kao i da je angažovana firma koja se bavi sanacijom ovakvih zagađenja i vatrogasci, koji će, kako je rekao, sanirati ovu situaciju.

“Jutros je uočena naftna mrlja veličine oko 10 metara na Savi”, rekao je župan brodsko-posavski Danijel Marušić, preneli su hrvatski mediji.

Od posledica povređivanja tokom sinoćne eksplozije jedna osoba je poginula, a devet je pvređeno i oni nisu u životnoj opasnosti..

Nadležni tvrde da zagađenja vazduha u Slavonskom Brodu nema i da nema opasnosti za zdravlje ljudi.

Marušić je rekao da se jutros čuo s premijerom i s predsednicom, kao i sa ministrom zdravlja.

Eksplozija je bila vrlo jaka i uznemirila je stanovnike s obe strane Save.

Mrlja još nije stigla do Srbije

Naftna mrlja još nije stigla do toka te reke u Srbiji, a u Ministarstvu zaštite životne sredine kažu da visoko obučena, stručna i tehnološki opremljena nadležna služba prati trenutnu situaciju.

U Ministarstvu za Tanjug navode da će Agencija za zaštitu životne sredine danas u svom redovnom monitoringu izvršiti analize.

“Ako bude bilo kakve opasnosti sistem će to prepoznati i biće uključene sve nadležne i relevantne institucije u lancu odgovornosti”, rekli su u Ministarstvu upitani kakva opasnost preti Srbiji zbog pojave naftne mrlje u Savi.

Ministarstvo navodi da Agencija za zaštitu životne sredine ima uspostavljen monitoring na svim ulaznim i izlaznim profilima na teritoriji Srbije.

Advertisements

Izvor: Kurir.rs/Tanjug