Episkop Teodosije: Ko bi da trguje Kosovom to će mu biti prokletstvo

Beta

Episkop Teodosije: Ko bi da trguje Kosovom to će mu biti prokletstvo

Vladika raško prizrenski Teodosije poručio je danas, u poslanici uoči uskršnjeg posta, da će onima koji bi trgovali “našim svetim Kosovom i Metohijom” ime zauvek ostati upamćeno kao obmanjivača koji “licemernim rečima jedno govore, a drugo misle, radeći tajno, ne bi li sakrili svoju sramotu”.

“Кosovo i Metohija, istovremeno može biti nekome, ili blagoslov, ili prokletstvo”, istakao je vladika Teodosije, preneo je sajt Raško prizrenske eparhije.

Prema njegovim rečima, “onaj koji živi u svesti tog blagoslova i čuva ga i drži, biće srećan, jer čuva ono što su nam ostavili naši sveti preci kao zalog našeg opredeljenja za Carstvo Božije, a ne za carstvo ovoga sveta koje prolazi”.

“Za one, pak, koji bi da trguju svojim nasleđem, pa i po cenu stradanja narodnog, taj blagoslov Božiji postaće za njih prokletstvo, koje će ih pratiti i za života na zemlji, a i posle u večnosti. Njihovo ime će zauvek ostati upamćeno sa onima koji su rušili živu Crkvu, krivokletnicima i obmanjivačima, koji licemernim rečima jedno govore, a drugo misle, radeći tajno, ne bi li sakrili svoju sramotu”, rekao je vladika Teodosije.

On je poželo da i njima Gospod da “razuma i pokajanja da se i sami okrenu Bogu i shvate da ono što im je dato u nasleđe nije samo zemlja, već i ovo parče neba na zemlji, naše sveto Кosovo i Metohija, koje je vekovima objedinjavalo naš verni narod gde god on živeo”.

Kako je još rekao,  moćnici ovoga sveta bi da “kroje i prekrajaju našu svetu kosovsko-metohijsku zemlju, na kojoj kao biseri sijaju naše svetinje, manastiri i hramovi”, ali su zaludni njihovi planovi i pokušaji jer dolaze od srca “sebičnog i pohlepnog za silom ovoga sveta, koja će im se pre ili kasnije izmaći iz ruku”.

Advertisements

“Svi oni, koji hoće da budućnost svog naroda grade na tragediji drugog, na nepravdi i otmici, prevari i nasilju, već su izabrali put sa onima koji su kroz istoriju na trenutak izgledali kao pobednici, ali im je, kasnije, u trenutku sva sila i moć nestala sa lica zemlje. Pogledajmo ruševine drevnog Vavilona, Ninive, Rima, i poznajmo gde nestaje sila i moć ovoga sveta”, poručio je episkop Teodosije, navodeći da treba hoditi sa verom, nadom i ljubavlju prema radosti predstojećeg praznika Uskrsa.

Beta

Advertisements

Pratite nas na Fejsbuku!


This will close in 15 seconds