EU će omogućiti Zapadnom Balkanu da nastavi kupovinu fosilnih goriva iz Rusije

Evropska unija radi na razjašnjenju novog seta sankcija protiv Rusije kako bi omogućila zemljama Zapadnog Balkana da nastavi sa kupovinama fosilnih goriva iz Rusije.

Ovaj potez sledi nakon žalbe naše zemlje da može doći do nesigurnosti u snabdevanjem gorivom usled nove runde restrikcija, pišu Marton Dunai iz Budimpešte i Valentina Pop iz Brisela, prenosi Fajnenšal Tajms.

Poslednja runda sankcija EU ka Rusiji zabranjuje učestvovanje u bilo kakvim transakcijama sa kompanijama izvan EU koje su 50 odsto i više u vlasništvu ruskih grupa, uključujući Gasprom. Podsećamo Gasprome je vlasnik 51 odsto NIS-a.

Ovim pravilima bi NIS-u de fakto bilo zabranjeno kupovanje ruske nafte od dosadašnjih posrednika, kao što su Glenkor i Vitol.

Zvaničnici u Briselu trenutno rade na primeni istih pravila kao i članice EU (koje i dalje mogu da trguju sa ruskim fosilnim gorivima), s obzirom da je Zapadni Balkan, geografski, okružen članicama EU, istakla je osoba upoznata sa dešavanjima.

Advertisements

– Trenutno smo u kontaktu sa srpskim valstima kako bi razjasnili sve brige koje oni imaju oko posledica restriktivnih mera, rekao je portparol Evropske komisije Piter Stano dodajući da rade sa svim partnerima na Zapadnom Balkanu kako bi se smanjio negativan uticaj rata na njihove ekonomije i društvo.

Izvor: srbijadanas.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *