EU NASTAVLJA PODRŠKU SRBIJI Varhelji očekuje usklađivanje sa merama protiv Rusije

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, saopštio je da je Srbija osudivši rusku agresiju na Ukrajinu pokazala svoju privrženost vrednostima EU.

Oliver Varhelji je još dodao da EU i Brisel nameravaju da nastave sa snažnom političkom i finansijskom podrškom evrointegracijama Srbije- saopštio je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

– U trenutku kada se svet suočava sa aktom agresije bez presedana protiv suverene, nezavisne zemlje, EU treba više, a ne manje da se angažuje sa regionom Zapadnog Balkana i stoga nameravamo da nastavi našu snažnu političku i finansijsku podršku celom regionu, uključujući i put i Srbije ka EU – poručio je Varhelji u pisanom odgovoru na pitanje poslanika Evropskog parlamenta iz redova Evropskih konzervativaca i reformista (ECR).

Odgovarajući na pitanje o ”oceni ponašanja Srbije” kada je reč o usaglašavanju sa spoljnom politikom EU, Varhelji je naveo da Evropska komisija očekuje od Srbije da ”nastavi” da pokazuje svoju posvećenost ”postupnim usklađivanjem sa restriktivnim merama EU, uključujući one koje se tiču Rusije”.

Advertisements

To je, prema rečima Varheljija, u skladu u sa strateškim prioritetom evrointegracija Srbije i Pregovaračkim okvirom EU i Srbije.

Na pitanje poslanika ECR o stanju vladavine prava u Srbiji i nastavku finansiranja zemlje iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć, komesar je odgovorio da je EK u potpunosti posvećena poštovanju vladavine prava i osnovnih prava što očekuje i i od svih zemalja kandidata za članstvo, uključujući i Srbiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *