OPŠTI NAPAD NA SRBE I SRBIJU Bakir progoorio o “srpskom svetu”, pa otkrio kako misli da mu se suprotstavi

Lider SDA Bakir Izetbegović poručio je danas da neće biti podele BiH, neće biti rušenja reformi kojima je ojačana država, neće biti negiranja genocida i odlikovanja ratnih zločinaca, neće biti retrogradnih izmena Izbornog zakona, a biće, kazao je izbora, nastavka evropskog i NATO puta BiH, izgradnje i napretka.

U opširnom obraćanju na sednici glavnog odbora SDA, povodom 32 godine od njenog osnivanja, Izetbegović je govorio i o navodnom projektu “srpski svet” na Balkanu i ocenio da je to, kako je rekao, očigledan odgovor, odnosno lokalna inačica “ruskog sveta”.

Deo, kako tvrdi, te iste koordinirane priče i pokušaj napada srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika na suverenitet BiH.

“Dugo se kuva i priprema novi talas velikosrpskog nacionalizma u trouglu Srbija-BiH-Crna Gora…..”, tvrdi Izetbegović.

“Relativizovanje istine o agresiji, pokušajima izjednačavanja branilaca i agresora, blokada državnih institucija, pokušaj urušavanja reformi koje su u poslednje dve decenije ujedinile su i ojačale državu sa direktnim pretnjama teritorijalnom integritetu zemlje, sve navedeno je dobijalo na intenzitetu preteći da dovede do novog sukoba na Balkanu”.

Izetbegović je rekao da je “ideološki pokret utemeljen na velikosrpskom nacionalizmu začet sredinom 19 veka Garašaninovim Načertanijem, a nastavljen memorandumom SANU”.

Tvrdi i da se “velikosrpski nacionalizam prilagođava i opstaje i u demokratiji i civilizovanom okruženju, oscilira, povlači se i oživljavava sa svakom promenom, a svaku krizu koristi da protera i nadvlada sve što nije srpsko”.

“Imamo posla sa stranom koja je uverena da je njeno pravo oterati druge i drugačije, dominirati nad onima koji ostanu, terati ih da žive u aparthejdu, negirati genocid i zločine, slaviti ratne zločince”, kazao je Izetbegović.

Dodao je još da mu nije drago da govori ovakve stvari i primetio da će verovatno biti optužen da “izgovara reči koje ne služe pomirenju”.

Rekao je i da Dodik tvrdi da “međunarodna zajednica radi za muslimane, da udovoljava željama njihovih političara”, a hrvatski premijer Andrej Plenković kaže da je “skoro nemoguće promeniti narativ u koji su Bošnjaci ubedili Evropljane”.

Advertisements

“Očigledno je da ima istine u ovim tvrdnjama, ali ne zato što mi imamo jake i skupe lobiste uz sebe, ili zato što Evropa, kako to tvrdi Dodik, voli i pomaže muslimane. Pomažu nam zato što smo na strani interesa civilizovanog sveta, što zajednički radimo na izgradnji države koja će garantovati mir i stabilnost u ovom delu Evrope, države u kojoj će biti iskorenjena diskriminacija i uspostavljena puna vladavina zakona”, naveo je lider SDA.

Izetbegović je rekao i da bi logičan odgovor na velikosrpski projekat bio saradnja sa hrvatskim faktorom u BiH, i sa samom Hrvatskom, ali su se HDZ i njihov predsednik odlučili za saradnju sa Dodikom i pritiscima na Bošnjake.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *