EYOT večeras u Novom Sadu u velikoj sali Studia M

Pobednici i gosti brojnih renomiranih džez festivala po celom svetu, jedan od najoriginalnijih i najuspešnijih bendova savremene muzičke džez scene, EYOT, nastupa večeras u Velikoj sali Studia M, u Novom Sadu, od 20 sati.

Prihvaćeni od strane svetskih kritičara, publike i izdavačkih kuća, sa četiri album iza sebe, EYOT će pred novosadskom publikom predstaviti koncert izvan svih žanrovskih ograničenja, za koji se ulaznice mogu kupiti na Gigstix prodajnim mestima po ceni od 800 dinara ili 1000 dinara na samom ulazu Studia M.

EYOT večeras u Novom Sadu u velikoj sali Studia M
Foto Anton Pichur

Ovaj niški muzički sastav  postigao je ono najteže u muzici: ima svoj zvuk, prepoznatljiv svuda u svetu. Negde između roka i džeza, klasične i ambijentalne muzike, impresionizma i eksperimenta, oni povezuju različite stilove u jake i kompaktne kompozicije, naglašene emotivnosti.

Njihova karijera već spade u izuzetne. Objavili su ukupno četiri albuma, sve za inostrane izdavačke kuće, i nastupili u više od 20 zemalja širom sveta, što je neverovatno postignuće za bilo koji domaći sastav, a posebno onaj koji svira džez.

Sjajno prihvaćeni od publike i muzičke kritike gde god da dođu, stekli su reputaciju jednog od najzanimljivijih evropskih instrumentalnih bendova u poslednjoj deceniji. Njihovi koncerti izuzetan su doživljaji: uvek ispunjeni posebnom energijom koja slušaoca vodi daleko po horizontima naglašene osećajnosti.

Foto Zoran Kiki Radosavljević

EYOT je pobednik takmičenja Umbria Jazz Balkanic Windows 2009. godine, kao i MIDEM OFF Showcasea (Kan, Francuska), 2012. godine. Učestvovali su na brojnim značajnim manifestacijama širom sveta, među kojima su Cully Jazz Festival (Švajcarska), Garana Jazz Festival (Rumunija), Dubai Jazz Festival (Ujedinjeni Arapski Emirati), DOK fest Munchen (Nemačka), Hong Kong International Jazz Festival (Hong Kong), Vicenza Jazz (Italija), Jarasum International Jazz Festival (Južna Koreja), kao i u klubovima u Londonu, Parizu, Cirihu, Berlinu, Jokohami, Moskvi, Šangaju…

EYOT su: Dejan ILIJIĆ – klavir, Slađan Milenović – gitara, Marko Stojiljković – bas, Miloš Vojvodić – bubnjevi.

Do sad su objavili sledeće albume: „Horizon“ (Ninety and Nine Records/Constantinus, 2010), „Drifters“ (Neuklang, 2013), „Similarity“ (Ninety and Nine Records, 2014), “Innate”(Ninety and Nine Records / Metropolis Jazz, 2017). Muziku i aranžmane za „Innate“ potpisuju Dejan ILIJIĆ i EYOT, a snimatelj je bio legendarni Stiv Albini, u čikaškom studiju Electrical Audio. Sadrži sedam kompozicija koje nude savršenu mešavinu starog i novog, Istoka i Zapada, oslanjenu na folklor Balkana, po čemu je EYOT između ostalog postao prepoznatljiv od trenutka stupanja na scenu 2008. godine.

Uskoro objavljuju, povodom deset godina rada benda, “Koncert za prirodu” koji je snimljen uživo na vrhu Suve planine, na visini od preko 1500m.