Godišnjica puča i demonstracija 27. marta 1941.

Danas se navršava godišnjica vojnog puča izvršnog 27. marta 1941. godine,  kojim je poništeno potpisivanje protokola o pristupanju Kraljevine Jugoslavije Trojnom paktu i određena dalja sudbina zemlje koja se svrstala u protivnike nacističke Nemačke. U Beogradu i drugim srpskim gradovima a ponegde i širom Jugoslavije (Dalmacija), izbile su masovne ulične demonstracije u znak podrške građana puču.

Tadašnje parole „Bolje rat nego pakt” i „Bolje grob nego rob” ušle su u istoriju.  Mnogo se spekulisalo o ulozi Londona u organizaciju puča, ali je činjenica da je britanski premijer Vinston Čerčil, lider zemlje koja je tada gotovo sama pružala otpor nacističkoj Nemačkoj, tada izjavio  da je „Jugoslavija pronašla svoju dušu”.

Pučem je praktično poništeno potpisivanje protokola o pristupanju Jugoslavije Trojnom paktu (Nemačka, Italija i Japan) koje je obavljeno 25. marta u Beču. Namesništvo, čija je prva ličnost bio knez Pavle Karađorđević, je  uklonjeno a maloletni kralj Petar Drugi Karađorđević je proglašen punoletnim. Knez Pavle je proteran.

Centralna ličnost puča bio je vazduhoplovni general Dušan Simović, potonji predsednik vlade, ali je nepodeljeno mišljenje da je iza njega stajao general Bora Mirković. Srpske opozicione stranke i patriotske grupe, kao i SPC, oduševljeno su primili vest o državnom udaru.

Advertisements

Već 6. aprila Nemačka, Italija, Bugarska i Mađarska napale su Kraljevinu Jugoslaviju koja je ubrzo kapitulirala, posle čega je okupirana i raskomadana a formirana je i NDH, ustaška tvorevina koja je izvršila masovni pokolj, pogrom nad Srbima.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *