Haradinaj ubijao Rome sa Kosova i Metohije!

Bivši lider OVK Ramuš Haradinaj prema pisanju prištinskih i beogradskih medija direktno je učestvovao i ubijao Rome sa Kosova i Metohije za vreme ratnih sukoba.

Prema pisanju Večernjih Novosti, Haradinaj je naredio da se u podrumu hotela “Paštrik”, u Đakovici, napravi privremeni zatvor u kome su Arben Škupi, Anton Lekaj, Besim Bestrazimi, Šaban Azemi, Rifat Ukšinaj i ostali članovi OVK ilegalno zatvarali nealbanske civile, vršeći nad njima torturu i silovanja. Haradinaj je naredio i da se neki zatvorenici odvedu na obalu reke Erenik, na mesto Gropa Coftinave, u blizini klanice “Agimi”, ili u šumu, gde su ubijani vatrenim oružjem.

Oko 12 sati, 12. juna, u blizini fabrike “Edmin Duraku”, Škupi, Lekaj, Bestrazimi, Azemi, Ukšinaj i Hoda Hekuran, u pratnji izvesnog Ukaja, zaustavili su svadbenu povorku Roma. Ređ, Bedri i Salji Šalja, Gzim Ješiri, Ajfeta Zećiri, Bajram Krasnići, Zvezdan Ljustaj, Šaban Beljalja, Sofija Tafa, Hasan Tafa i maloletna nevesta Gamineta Tafa, odvedeni su i držani satima u prostorijama fabrike.

Za to vreme, Ukaj ih je, u društvu Hekurana i Bestrazimija, udarao nogama i kundacima, optužujući ih da su im se obratili na srpskom jeziku. Oko 18 sati Hekuran je radio-vezom kontaktirao sa Haradinajem, koji mu je naredio da uhvaćene prebace u podrum hotela “Paštrik”.

Lekaj i Škupi su zatočene danima tukli da bi iz njih izvuki priznanje o saradnji sa srpskom vojskom. I sam Haradinaj je obilazio žrtve, ispitivao ih i naređivao batine.

Memet Krsi i Rade Gagović su zatvoreni u podrum 13. juna 1999. Te noći Lekaj i Škupi su istovremeno silovali Bedrija Šalju, a zatim mučili Gagovića. Škupi je Gagoviću odsekao levo uvo, stavio ga Šalji u usta i naredio da pojede. On je i Gzimu Zećiriju kleštima čupao nokte.

Svedokinja je navela da je jednom od uhvaćenih, posle mučenja, ispao grkljan i niko mu nije ukazao medicinsku pomoć, pa je ona morala da pocepa bluzu da bi ga previla.

Među nama nije bilo neveste, nju su doveli kasnije te večeri, i ona je potvrdila da je bila silovana – kaže ova nesrećna žena. – Odvodili su je i vraćali više puta, a preda mnom ju je lično silovao jedan pod nadimkom Zifa… Dok smo boravili u tom prostoru, ulazili su mnogi u uniformama OVK, terali nas da pijemo mokraću, jedemo izmet… Zifa je usmrtio B. K. tako što mu je jedan dugačak nož progurao u grudi, sleva na desno.

U podrumu hotela proveli su četiri dana, uz silovanja i batine, a nju su odvodili u hotel da čisti sobe. Taj koji ju je silovao dao joj je da jede neki keks:

Stric je pokušao da pobegne kroz prozor, ali su ga uhvatili, odsekli mu glavu i bacili kroz prozor, u vodu koja prolazi pored hotela. Arben Škupi je mokrio pred nama, a zatim naterao Gagovića da to ispije. To je radio i Anton Lekaj, i meni silom gurnuo flašu u usta.

Oko dva sata ujutro, 15. juna, Škupi je rekao Bedriju i Ređi Šalji, Bajramu Krasnićiju, Zvezdanu Ljusaju i Gagoviću da će po naređenju Haradinaja biti streljani. Vezani su, odvedeni blizu klanice “Agimi” i streljani svi osim Bedrija Šalje, koji je uspeo da pobegne.

Advertisements

Haradinaj je u Hagu za ove počinjene zločine prvostepeno osuđen, a potom i oslobođen usled nedostatka dokaza, a upravo je jedan od najvećih problema na suđenju Haradinaju bilo je zastrašivanje i likvidacija svedoka.

Izvor: ROMinfomedia

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *