Danas odluka ko će naslediti Terezu Mej

Konzervativci biraju premijera između bivšeg i sadašnjeg šefa diplomatije, Borisa Džonsona i Džeremija Hanta

LONDON – Članovi britanske vladajuće Konzervativne stranke završili su glasanje za novog lidera stranke, koji će ujedno naslediti Terezu Mej na mestu premijera, a rezultat će danas biti objavljen.

Konzervativci su se izjašnjavali između bivšeg i sadašnjeg šefa diplomatije, Borisa Džonsona i Džeremija Hanta.

Prema svim anketama, Džonson, koji je obećao da će izvesti Veliku Britaniju iz Evropske unije sa ili bez dogovora, snažan je favorit, prenosi AP.

Nekoliko članova vlade Tereze Mej izjavilo je da će podneti ostavku pre nego što ih Džonson otpusti zbog protivljenja njegovoj nameri da Britaniju izvede iz Evropske unije bez sporazuma.

Ministar za Evropu i Ameriku i državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Velike Britanije Alen Dankan podneo je danas ostavku, saopštio je Forin ofis.

Dankan, koji se smatra pristalicom EU, optužio je Džonsona, favorita za mesto budućeg premijera, da nije podržao britanskog ambasadora u Vašingtonu nakon što je procurila informacija o njegovim ocenama o administraciji američkog predsednika Donalda Trampa, preneo je Rojters.

Britanski ministar finansija Filip Hamond i njegov kolega ministar pravosuđa Dejvid Gok izjavili su juče da će podneti ostavku u sredu ako Džonson preuzme kabinet.

Advertisements

„Ja sam siguran da neću biti otpušten, zato što ću podneti ostavku pre nego što do toga dođe. Pod pretpostavkom da Boris Džonson postane premijer, shvatam da bi njegovi uslovi za služenje u njegovoj vladi obuhvatali prihvatanje izlaska iz EU bez sporazuma 31. oktobra. To nije nešto što bih ja ikada mogao da potpišem”, kazao je Hamond u emisiji „Bi-Bi-Sija”, prenosi Tanjug.

Gak je poručio da neće moći da nastavi rad u vladi pod Džonsonom ukoliko on bude tražio Bregzit bez sporazuma s EU, ocenivši da bi takav potez Londona vodio nacionalnom poniženju.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *