Hrvatska: Devet godina zatvora za generala JNA

Hrvatska: Devet godina zatvora za generala JNA

U Županijskom sudu u Splitu penzionisani general JNA Borislav Đukić osuđen je danas na devet godina zatvora.

Za ratni zločin počinjen 1993. godine, kada je, kako je navedeno, po naređenju Ratka Mladića i pokojnog Mileta Novakovića, naredio miniranje i rušenje brane Hidroelektrane Peruća na reci Cetini između Vrlike i Sinja.

Donijetom presudom je Iz advokatske kancelarije Željka Ostoje, koja je branila Đukića, saopšteno je da je presuda „skandalozna i neprimerena minimumu poštovanja zakonitosti postupka“ i najavljeno da će po prijemu pisane presude odbrana podneti žalbu Vrhovnom sudu Hrvatske. Prema pisanju Politike, general Đukić bio je zamenik komandanta Glavnog štaba Srpske vojske Krajine i svedok odbrane na suđenju bivšem predsedniku Srbije i SR Jugoslavije Slobodanu Miloševiću i predsedniku Republike Srpske Krajine Milanu Martiću.

Đukić je kao komandant 221. motorizovane brigade Devetog kninskog korpusa JNA, tada u činu pukovnika, optužen za rušenje brane na „Perući”.

Tom optužnicom su obuhvaćeni i general Ratko Mladić, tadašnji komandant Devetog kninskog korpusa JNA, pokojni general Mile Novaković, tadašnji komandant Srpske vojske Krajine i major Milan Korica, nekadašnji komandant svih pograničnih jedinica Milicije Republike Srpske Krajine.

Hrvatska optužnica iz 1995. godine Mladića i ostale tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, počinjenog u januaru 1993. godine. Po toj optužnici, generali Mladić i Novaković izdali su 28. januara 1993. godine nalog Đukiću i Korici, a oni svojim potčinjenima, da se postavi velika količina eksploziva i tako brana na „Perući” pripremi za rušenje. Postavljeno je 30 tona eksploziva, nakon čega su, kako se navodi u optužnici, nalogodavci povukli svoju vojsku s tog područja, a eksploziv je aktiviran.

Po dokumentaciji „Veritasa”, od eksplozije se srušio deo brane, a šteta je procenjena na 25,55 miliona tadašnjih nemačkih maraka. General Borislav Đukić uhapšen je 18. jula 2015. godine na aerodromu Tivat u Crnoj Gori po hrvatskoj poternici, koja ga tereti za navodni ratni zločin u Krajini. U međuvremenu, Crnoj Gori se obratila i Srbija, čiji je državljanin, sa zahtevom za izručenje.

Advertisements

U pritvoru u Crnoj Gori, u Spužu, Đukić je proveo skoro osam meseci, čekajući odluku crnogorskih sudova i ministra pravde o izručenju Srbiji ili Hrvatskoj. Iako su sudovi doneli rešenja da su ispunjeni uslovi da se izruči i jednoj i drugoj zemlji, ministar pravde Crne Gore doneo je odluku da se izruči Hrvatskoj. Ova odluka je bez prava žalbe i izvršena 8. marta 2016. godine, piše Politika.

Izvor: Danas