I pored prijema Kurca u Beogradu, Austrija će ipak podržati prijem Kosova u Interpol

I pored prijema Kurca u Beogradu, Austrija će ipak podržati prijem Kosova u Interpol

Sebastijan Kurc, austrijski kancelar rekao je agenciji APA, povodom posete Prištini, da ta zemlja podržava napore Kosova da bude primljena u članstvo Interpola.

I pored prijema Kurca u Beogradu, Austrija će ipak podržati prijem Kosova u Interpol
Screenshot

Sebastijan Kurc tvrdi da je i njegov koalicioni partner Slobodarska stranka (FPO) Hajnca Kristijana Štrahea promenila svoj stav s tim u vezi.

Naime, Štrahe je prilikom nedavne posete šefa srpske diplomatije Ivice Dačića Beču najavio da Austrija neće podržati prijem Kosova u Interpol, niti u bilo koju međunarodnu organizaciju, dok se ne postigne rešenje između Beograda i Prištine.

Štrahe je, pre dve nedelje, rekao i da je taj stav usaglašen i sa predsednikom Austrije Aleksanderom van der Belenom, koji je, međutim, tada poručio da austrijski stav nije u potpunosti rešen.

APA dodaje da Vlada u Beču navodi da je Kurc dogovorio sa Štraheom i ministrom unutrašnjih poslova Herbertom Kiklom da će “Austrija na tom sastanku prihvatiti članstvo Kosova”.

Štrahe je imao kritički stav prema članstvu Kosova u Interpolu, ali su eksperti izneli argumente u vezi međunarodne policijske saradnje, koji su bili odlučujući, naglašeno je iz austrijske vlade.

Ukazuje se da je prioritet predsedavanja Austrije EU da se podrže sve države Zapadnog Balkana u približavanju EU, kao i u sprovođenju potrebnih reformi.

“To posebno važi i za oblast unutrašnje bezbedosti i borbu protiv korupcije. Mi zbog toga imamo interes za pojačanu policijsku saradnju”, rekao je Kurc.

I ministar unutrašnjih poslova Kikl istakao je u izjavi da, i pored sve opravdane kritike, članstvo Kosova u Interpolu donosi prednost u borbi protiv kriminala, pošto olakšava prekograničnu saradnju policija.

Advertisements

Po svemu sudeći uzaludni su bili napori i predsednika Vučića i premijerke Brnabić da prilikom posete austrijskog predsednika Beogradu dođe do promene odluke. Kurc je ostao čvrst u svom stavu.

Izvor: RTS, Balkanska