Irinej: Još tvrdim Vučić se kao lav bori za Kosovo i Metohiju

Irinej: Još tvrdim Vučić se kao lav bori za Kosovo i Metohiju

BEOGRAD – I dalje mislim da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić lavovski bori za Kosovo i Metohiju i to pod neviđeno neravnopravnim uslovima, ali i da vekovni nepromenjeni stav Crkve svoga naroda i ujedno svoje vlastite države doživljava kao pomoć, a ne kao odmaganje i otežavanje ionako preteške situacije, izjavio je patrijarh srpski Irinej u intervjuu za “Večernje novosti” od utorka.

Irinej: Još tvrdim Vučić se kao lav bori za Kosovo i Metohiju
Foto: Screenshot

“Nadu i utehu uliva to što on višekratno izjavljuje da neće nametati svoju volju i svoja eventualna rešenja, već da će poštovati slobodno izraženu narodnu volju i svoja, pa makar se s njom intimno ne slagao. Crkva, po svojoj prirodi ne donosi državne i političke odluke, ali ima pravo, a još više dužnost, da ukaže na večna merila i večne vrednosti, pre svega na služenje pravdi, slobodi, miru i životu za sve i svakog, pa, ne na poslednjem mestu, i za svoj narod, svoje vernike”, rekao je patrijarh Irinej.

Kako kaže, glavni problem Srbije nisu vekovni susedi Arbanasi, nego “razvijena Evropa”, pa i Zapad uopšte, jer se ne bavi prevashodno rešavanjem krize i prevazilaženjem sukoba, već se bavi svojim večnim interesima.

“U Evropskoj uniji, rekao bih, baš i ne izgaraju od želje za našim prisustvom, što zbog našeg prijateljstva sa Rusijom, što iz svojih unutrašnjih razloga i zato stalno postavljaju nove uslove, traže da prihvatimo njihovo rešenje za KiM i odlažu li odlažu”, kaže patrijarh.

Smatra da ako i kada Srbija dođe na red, EU će biti sasvim drugačija nego što je danas, ako uopšte bude postojala.

Upitan da protumači sugestije iz Brisela da Srbija svoju spoljnu politiku uskladi sa EU, Irinej kaže da ne veruje da će Srbija sebi ikada kupiti “člansku kartu” za ulazak u EU po cenu uvođenja sankcija Rusiji ili drugih neprijateljskih akata prema toj zemlji.

Komentarišući najave iz sveta da Bosnu i Hercegovinu čeka proces unitarizacije i da to u suštini znači nestanak Republike Srpske, patrijarh kaže da je RS stvorio srpski narod ogromnim žrtvama i da ona, “ako Bog da, neće ni nestati niti se utopiti u unitarnu Bosnu”.

O položaju srpskog naroda u Crnoj Gori, Irinej kaže da se prvo mora suočiti s problemom da bi on počeo da se rešava.

Advertisements

“Nije, do sada, sa odgovarajućeg mesta i na odgovarajući način definisan položaj srpskog naroda u Crnoj Gori”, rekao je srpski patrijarh.

Izvor: RTV