Istraživanje: Građani Severne Makedonije smatraju Srbiju najvećim prijateljem

Makedonski građani smatraju da je Srbija najveći prijatelj Severne Makedonije, rezultat je istraživanja tink-tenk organizacije Institut “Prespa”.

Kako je prenela državna agencija MIA, skoro 39 odsto građana Severne Makedonije smatra da je Srbija prvi izbor prijateljstva, na drugom mestu su SAD sa 17 odsto, dok je zanimljiv pad EU, za koju se ove godine izjasnilo samo osam odsto.

To pokazuju nalazi „Opservatorije uticaja i imidža država“ u okviru projekta „Spoljna politika i međunarodni odnosi“, koja se sastoji iz dve komponente,„Indeks međunarodnog prisustva“ i „Opservatorija imidža“.

Prema saznanjima tog istraživanja Instututa „Prespa“, trend dvostrukog odnosa između Srbije i SAD prati se u svim demografskim grupama i po svim važnijim pitanjima.

“Ako se analiziraju odnosi sa susedima, onda za većinu naših građana zemlja ima veoma dobre ili dobre političke i ekonomske odnose. Pri tome su ekonomski odnosi nešto bolje ocenjeni nego politički. Ako tražite svog najboljeg prijatelja, onda je Srbija u vrhu sa susedima, dok je poslednji izbor Bugarska. Između njih se nalaze Albanija, Kosovo i Grčka”, rekao je Andrea Stojkovski na predstavljanju istraživanja.

Prema njegovim rečima, objašnjenja se odnose na političke sporove iz aktuelnog perioda, ali i iz prošlosti, etničko nepoverenje ili bliskost, kao i pandemiju, postpandemijsku ekonomsku krizu i aktuelnu invaziju na Ukrajinu.

Advertisements

“U Imidž opservatoriji smo otkrili da, iako ne postoji autentično prorusko raspoloženje, ali se ono ipak krije iza bezbedne varijante i izuzetne podložnosti dezinformacijama i propagandi koju dobijamo preko bliskih jezika i susednih zemalja”, rekao je Stojkovski.

Izvor: N1info.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *