ŠEF UKRAJINSKE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE Putin ne menja plan

Skoro dva meseca od početka rata u Ukrajini, prema proceni ukrajinske vojne obaveštajne službe, nije došlo do promene plana predsednika Rusije Vladimira Putina.

On želi da uništi državnost Ukrajine, tvrdi za nemački “Špigel” šef ukrajinske obaveštajne službe Kirilo Budanov. “Cilj vojne agresije je ostao isti. Ovo je operacija koja treba da uništi državnost Ukrajine”, smatra on. Budanov kaže i da Rusija želi da Ukrajina prestane da postoji kao država.

Na pitanje zašto se Rusija odlučila na povlačenje trupa oko Kijeva, on ističe da se nisu samo tako povukli, već da ih je ukrajinska vojska najurila.

„Počelo je time da smo ponovo osvojili Irpin. Time je pretila opasnost da se njihove snage oko Kijeva budu podeljene u dva dela“, objasnio je on.

Budanov je izrazio čuđenje „koliko su nekompetentno i neodgovorno pripremi takve operacije prišli visoki oficiri ruske vojske“. „Ako su stvarno mislili da će za tri dana sve završiti, a prema našim saznanjima u to su bili uvereni, onda rusko rukovodstvo mora da se pita koliko su kompetentni njihovi generali“, poručuje on.

Advertisements

Budanov je ponovio zahtev Ukrajine za oružjem iz Nemačke.

„Potrebni su nam sistemi artiljerije, u čemu je nemačka vojska snažna“, rekao je general major, dodajući da su potrebni i tenkovi zbog velikih gubitaka oklopnih vozila. Uz oružje koje bi dobilo ukrajinska vojska želi da „oslobodi“ zaposednute teritorije, najavio je Budanov dodajući da u njih spada i Krim.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *