Istraživanje: Oko 47 odsto građana Srbije misli da je Kosovo izgubljeno

Oko 47 odsto građana Srbije misli da je Kosovo izgubljeno, dok 41 odsto ima suprotan stav, pokazuje istraživanje Instituta za evropske poslove, sprovedeno od 8. do 14. aprila na uzorku od 1.207 ispitanika.

Uprkos takvom stavu, 74,5 odsto ispitanika bi na referedumu glasalo protiv nezavisnosti Kosova, i to su u većoj meri muškarci stariji od 45 godina i ispitanici osnovnog i srednjeg stepena obrazovanja.

Nezavisnost Kosova podržalo bi svega 6,2 odsto ispitanika, dok 11 odsto anketiranih ne bi izašlo na referendum. Više od polovine ispitanika, 54 odsto, smatra da sadašnja vlada neće priznati nezavisnost Kosova, i to većinom navode stariji od 60 godina i stanovnici regiona Zapadna Srbija sa Šumadijom.

Kako se navodi, 27 odsto ispitanika smatra da će vlada priznati nezavisnost Kosova. Podaci istraživanja pokazuju da 78 odsto ispitanika navodi da ne bi podržali nezavisnost Kosova da bi Srbija brže postala članica Evropske unije, i to u većoj meri izjavljuju muškarci, dok sa porastom godina starosti taj broj raste.

Istraživanje je pokazalo da bi 13 odsto ispitanika podržalo nezavisnost Kosova ukoliko bi to značilo brži ulazak Srbije u EU.

Istraživanje: Oko 47 odsto građana Srbije misli da je Kosovo izgubljeno
Pixabay

Gotovo polovina ispitanika, 49 odsto, smatra da nije ostvarivo da Srbija ponovo ostvari punu kontrolu i suverenitet na Kosovu, i to češće navode žene, stariji od 30 godina, ispitanici najmanje srednjeg stepena obrazovanja i stanovnici regiona Beograd, dok 36 odsto smatra da je to ostvarivo.

Kada je reč o razgraničenju, 57 odsto ispitanika ne zna šta ono podrazumeva, dok 29 odsto građana pod idejom razgraničenja podrazumeva uspostavljanje nove granice, pri čemu bi sever Kosova pripao Srbiji, a Preševska dolina Kosovu.

Da je reč o uspostavljanju granice u skladu sa trenutno postojećom administrativnom linijom smatra 14 odsto ispitanika. Razgraničenje ne podržava 41,8 odsto ispitanika, a podržava ga 24,5 odsto.

Fonet