Izvršitelji im oteli stan koji su skoro u celosti otplatili. Ostali bez lekova, veša, odeće, dokumenata i još moraju troškove da plate

Izvršitelji im oteli stan koji su skoro u celosti otplatili. Ostali bez lekova, veša, odeće, dokumenata i još moraju troškove da plate

Izbačeni su iz stana zbog kredita koji su maltene u celosti otplatili, a mukama i ponižavanju porodice Aksentijević izgleda da kraja nema. Javni izvršitelj je naložio da moraju da plate troškove depoa u koje su odnesene njihove nepokretnosti, inače će i one biti prodate, ali i naknadu za rad izvršitelja koji ih je izbacio, čak i bravara koji im je stan obio.

Kredit u švajcarcima Aksentijevići su uzeli pre nekoliko godina, otplatili su 87.000 od ukupno 103.000, kada su počeli da rade manje plaćene poslove, zbog kojih nisu mogli da otplaćuju dug. Ostalo im je tako da vrate još 16.000 evra, ali su banka i izvršitelji bili brži.

Dejan, njegova supruga Snežana i sin Dušan u utorak su prinudno iseljeni iz stana, uprkos borbi koju već dugo vode na sudu, ali i podršci koju su im tog dana pružili aktivisti Združene akcije “Krov nad glavom” i Kolektivne odbrane stanara. Tu su izvršitelj i policija bili jači.

Izvršitelji im oteli stan koji su skoro u celosti otplatili. Ostali bez lekova, veša, odeće, dokumenata i još moraju troškove da plate

Aksentijevići su prvu noć nakon iseljenja zajedno proveli u stanu koji im je ustupila prijateljica. Snežana i Dejan još su u njemu, a Dušan je otišao u Užice, gde inače živi i radi.

Nakon iseljenja, stvari porodice Aksentijević date su na čuvanje novom vlasniku stana, Đorđu Čoloviću, koji je inače sin javne izvršiteljke iz Kragujevca i funkionerke Komore izvršitelja tog grada.

– Komšije su mi rekle da su stvari iz našeg stana iznete. Smatram da je to praktično krađa, da neko zadrži naše stvari. Ostali smo bez lekova, veša, odeće, dokumenata. Moj pasoš i ženini stručni sertifikati ostali su tamo, kao i kompjuteri na kojima se nalaze državni podaci koji nisu za širu javnost – tvrdi Aksentijević, koji je kao inženjer uposlen u Narodnoj skupštini, u Odeljenju za elektroniku, telekomunikacije i informatiku.

On dodaje i da je to što je novi vlasnik nekretnine ušao u posed dok su njihove stvari i dalje unutra – protivzakonito, kao to što je popisivanje obavljeno bez njihovog prisustva.

Dejan je od izvršitelja Aleksandra Vulovića dobio dopis da su stvari veće vrednosti pohranjene u sefu, a ostatak nepokretnosti dat Čoloviću na čuvanje, te da se sada nalaze u magacinu na određenoj adresi.

Aksentijević je dužan da plati ležarinu u visini od 6.000 dinara, i da stvari preuzme u roku od osam dana, inače će i one biti prodate, kako bi se namirili troškovi magacina.

Izvršilac traži i da mu porodica koju je izbacio na ulicu plati njegov rad.

“Obaveštava se izvršni dužnik da iznos troškova ovog zaključka nije konačan iznos troškova izvršnog postupka”, piše u dokumentu u koji je “Blic” imao uvid. Dalje se navodi i da će taj iznos biti naknadno utvrđen, a podrazumeva “naknadu za rad javnog izvršitelja, troškove prevoza pokretnih stvari, troškove bravara i slično”.

– Ne znam šta su im vrednije stvari. Da li je moj pasoš vredna stvar? – pita se izbezumljeni Aksentijević.

Novi vlasnik stana: Sve je u magacinu

Potvrdu ovih tvrdnji potražili smo od Đorđa Čolovića, kupca stana u Bulevaru Arsenija Čarnojevića na Novom Beogradu, koji je rekao da je to istina, i da je čitav inventar iz stana u magacinu.

Kada smo ga pitali da li je uobičajena praksa da novi vlasnik čuva stvari izbačenih vlasnika, rekao je da mu to nije poznato, ali da je izvršitelj obavestio Aksentijeviće o svemu.

Sa Čolovićem smo razgovarali i u sredu, samo dan nakon što su Aksentijevići izbačeni, kada nam je potvrdio da je već ušao u stan.

Tada je rekao i da je tu nekretninu odlučio da kupi jer mu odgovara lokacija, ali da prilikom kupovine nije znao da postoji ikakav problem u vezi njega.

Aksentijević, međutim, kaže da su te tvrdnje lažne, i da je njegov advokat prisustvovao aukciji, i da je Čolovića još tada obavestio da će biti sudskog spora.

Podsetimo i da je Đorđe Čolović sin javne izvršiteljke iz Kragujevca, Danice Čolović koja je ujedno i zamenica predsednika izvršnog odbora Komore izvršitelja iz Kragujevca.

Inače, obe porodice, i Aksentijević i Čolović su iz Kragujevca.

– I moja supruga i ja smo stari Kragujevčani, ali njih zaista ne poznajemo – odgovorio je Dejan Aksentijević.

Kredit je samo pola problema

Kredit u švajcarcima uzeli su pre nekoliko godina, otplatili 87.000 od 103.000, kada su počeli da rade manje plaćene poslove, zbog kojih nisu mogli da otplaćuju dug.

– Ja nijednom nisam rekao da nisam dužan. I ja bih taj dug platio, ali neko se u međuvremenu snašao i uzeo moj stan. Kredit u švajcarcima je samo jedna deo naših problema, a taj deo je čak i rešiv – kaže Aksentijević.

Snežana je vlasnik 50 odsto imovine, zato je morala, po pravilu, dobiti mogućnost preče kupovine da otkupi stan. Ona nije pozvana na licitaciju, niti je kao vlasnik polovine stana dobijala obaveštenja o bilo čemo što se događalo, naglašava Aksentijević, te dodaje da je ovo samo jedna od nezakonitosti u čitavom slučaju, koji je doveo do toga da ostanu bez stana

Izuzimanje od izvršenja

Kako piše u Zakonu o izvršenju i obezbeđenju, u članu 218, sledeći predmeti ne mogu biti predmet izvršenja:

1) odeća, obuća i drugi predmeti za ličnu upotrebu, posteljne stvari, posuđe, deo nameštaja koji je neophodan izvršnom dužniku i članovima njegovog domaćinstva, šporet, frižider i peć za grejanje;

2) hrana i ogrev koji su izvršnom dužniku i članovima njegovog domaćinstva potrebni za tri meseca;

3) gotov novac izvršnog dužnika koji ima stalna mesečna primanja do mesečnog iznosa koji je zakonom izuzet od izvršenja, srazmerno vremenu do narednog primanja;

4) ordenje, medalje, ratne spomenice i druga odlikovanja i priznanja, lična pisma, rukopisi i drugi lični spisi i porodične fotografije izvršnog dužnika;

5) pomagala koja su osobi sa invaliditetom ili drugom licu s telesnim nedostacima neophodna za obavljanje životnih funkcija;

Advertisements

6) kućni ljubimac.

Izvor: Blic/ M. Milojković

Pročitajte još

Javni izvršitelj Aleksandar Vulović oteo stan kako bi ga kupio Đorđe Čolović, sin javne izvršiteljke Danice Čolović