Još 54 osobe zaražene koronavirusom

U poslednja 24 četiri časa testirane su 94 osobe i utvrđeno je da su njih 54 zaražene koronavirusom, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar na redovnoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

I pored povećanog testiranja važno je socijalno distanciranje

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar istakao je da danas da će se, na osnovu odluke o masovnom testiranju, testirati oni ljudi za koje epidemiolozi kažu i procene da treba da se testiraju, a epidemiolog dr Darija Kisić-Tepavčević istakla je da su, pored povećanja indikacija za testiranje, i dalje mere socijalnog distanciranja i kućne izolacije osnova u borbi protiv korona virusa.

Lončar je na današnjoj konferenciji za štampu istakao da odluka o testiranju neće biti nikakva privatna odluka, i da naši epidemiolozi u saradnji sa kineskim stručnjacima imaju tačne procedure i pravila po kojima će testirati.

„Opredelili smo se za strategiju koja se slučajno zove « masovno testiranje. Da ne misli neko da će neko da nekog juri po ulici da ga testira. Donosiće se odluka ko se testira u zavisnosti od osobe koja je pozitivna na infekciju korona virusom i njenim kontaktima”, objasnio je on.

Lončar je kazao da se iz tog razloga pripremaju domovi zdravlja, kako bi lica za koja se kaže da treba da se testiraju, mogu da odu u najbliži dom zdravlja.

Svaki dom zdravlja, prema njegovim rečima, imaće po jednog epidemiološkog tehničara iz nadležnog zavoda, koji će uzimati analize.

Kisić-Tepavčević je, na konferenciji za štampu u Vladi, rekla da su mere samoizolacije ključne i pored povećanja testiranja, jer nema svrhe da se svako jutro svi testiraju, ako će se posle kretati.

Povećani obim testiranja odnosi se pre svega na zdravstvene radnike i osove koje su imale kontakt sa inficiranim licima, dodala je Kisić-Tepavčević.

Najavila je da će u narednim danima biti razrađena procedura.

Ona je istakao da koliko god da se zadržava virus u spoljašnoj sredini, virus može da se razmnožava samo u našem organizmu.

Lončar je, upitan za karantin za osobe koje su lako obolele, rekao da, kada budu pripremljeni resursi za to, za dva do tri dana, svi oni koji su pozitivni biti smešteni u tim kapacitetima.

Međutim dodao je da, ako je nekome ostalo dva do četiri dana do isteka karantina, nije u redu da se šalje na drugo mesto, i da se stručnjaci u tome slože zdravom logikom.

Za Sajam sugerisali kineski lekari, slušamo struku

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je danas da je kineskim stručnjacima bilo predstavljeno više lokacija u Beogradu za prihvat i smeštaj osoba s lakšim simptomima virusa korona, a da su oni izabrali Sajam, jer tu postoje neki neophodni uslovi.

„Oni su izabrali Sajam, zbog kontrole, jer što šta mora da se kontroliše. Moraju da postoje posebni ulazi za pacijente, za lekare, sestre, medicinsko osoblje, treba da postoje još neki faktori koji moraju da se ispune da bi to bilo apsolutno bezbedno”, rekao je Lončar na konferenciji za medije u Vladi Srbije.

On je rekao da je s obzirom na iskustva kineskih lekara, Sajam izabran kao lokacija, jer je, kaže, struka odlučila da bi to bilo najbolje rešenje, budući da su i oni slične prostore u Kini pretvarali u tako nešto i dalo je rezultate.

„Danas su bili na Sajmu, i oni će videti kako će to biti, gde će se ulaziti, izlaziti, šta će se koristiti… na osnovu toga treba nam 48 sati da sve to pripremimo”, rekao je ministar.

On je naveo da će nadležni sprovesti i poslušati ono što struka odredi i preporuči.

Advertisements

„Jasno mi je da se to nekome ne sviđa, ali molim sve da shvate, da u situaciji u kojoj se nalazimo, nemamo mnogo izbora, moramo da slušamo struku da bismo uspeli da se izborimo s koronom”, rekao je Lončar.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *